Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Chtěl usmrtit seniorku, kterou předtím okradl

KRAJ VYSOČINA: Muže krajští kriminalisté obvinili z pokusu vraždy 

Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřují již třetí letošní vraždu. Celý případ se odehrál uplynulou středu  18. března půl hodiny před půlnocí uvnitř rodinného domku v jedné z městských částí města Jihlavy. Kriminalisté na základě shromážděných důkazů obvinili dvaačtyřicetiletého muže z Jihlavy z toho, že chtěl úmyslně usmrtit osmdesátiletou ženu, kterou předtím okradl.
 
Muž nejdříve vnikl dosud nezjištěným způsobem do vnitřních prostor rodinného domu, ve kterém seniorka bydlela. Ve spíži nejdříve odcizil různé potraviny, které si odnesl ven z domu. Poté se do domu znovu vrátil a v páchání trestné činnosti pokračoval - odcizil potraviny z mrazicího pultu. Když chtěl odcizené potraviny odnést, tak byl obyvatelkou domu přistižen. 
 
Pachatel zejména ve snaze zakrýt svoji trestnou činnost a ve snaze zabránit možnému trestnímu oznámení na jeho osobu ženu napadl s cílem jí usmrtit. Seniorku nejdříve napadl fyzicky a poté se ji snažil usmrtit. Seniorce se i přes její vysoký věk podařilo útočníkovi vysmeknout a z domu utéct k sousedům, kteří přivolali na místo pomoc. Policisté, kteří na místo vyjeli, muže podezřelého z násilného trestného činu, zadrželi. Pachatel způsobil ženě zranění, se kterými musela být několik dní hospitalizována ve zdravotnickém zařízení. Žena kromě zranění utrpěla při útoku také velký psychický šok.
 
V pátek 20. března zahájil vyšetřovatel trestní stíhání dvaačtyřicetiletého muže z Jihlavy a obvinil ho ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu a z přečinů porušování domovní svobody a krádeže. V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody v trvání patnácti až dvaceti let, případně trest výjimečný. Vyšetřovatel současně podal podnět k vypracování návrhu na vzetí muže do vazby. Státní zástupce po provedení všech nezbytných procesních úkonů podnětu vyhověl a podal návrh na mužovo vazební stíhání. Okresní soud návrh akceptoval a rozhodl o vazbě. Policisté muže eskortovali do vazební věznice v Brně.
  
Vzhledem k tomu, že obětí násilného trestného činu se stala seniorka, která je z pohledu zákona o obětech trestných činů zvlášť zranitelnou obětí, nemůžeme k případu poskytovat žádné další podrobnosti.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
24. březen 2015
 

vytisknout  e-mailem