Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Chtěla investovat a roky bude dluh splácet

ŠUMPERSKO - Žena uvěřila podvodníkovi a ten ji na léta zadlužil. 

Dvaapadesátiletou ženu z Šumperska připravil podvodník o 755 tisíc korun. Smutné na tom je, že většinu peněz si žena půjčila, a to rovných 700 tisíc korun.

Na začátku května žena reagovala na internetu na nabídku výhodného investování. Druhý den jí zavolal domnělý makléř, se kterým se domluvila na počáteční investici 2 tisíce korun. Volající ženu přesvědčil, aby si stáhla program pro vzdálenou správu počítače AnyDesk. Makléř pak ženu informoval, že jí s investicemi bude pomáhat i kolega – účetní. Žena pak postupovala podle jeho pokynů, přihlašovala se do internetového bankovnictví a zadávala platby, které měly sloužit jako investice. Některé převody, ale prováděl falešný účetní za ní. Žena si pak na jeho radu vzala úvěr 700 tisíc korun, které podvodník použil na údajné investice. Na její běžný účet během týdne přicházely různé platby, které podle pokynů přeposílala na jiné účty. Za tuto činnost jí byla přislíbena finanční odměna. Zůstalo ale jen u slibu a podvodník ženu připravil o statisíce korun. Pachateli hrozí za podvod a další dva trestné činy trest odnětí svobody na tři léta až osm let. 

Radíme lidem, aby se nenechali zlákat reklamami slibující výhodnou investici. Bohužel je na internetu celá řada podvodných inzerátů, a některé z nich zneužívají fotky známých osobností a celebrit. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka.

por.Mgr. Libor Hejtman
27. května 2024

vytisknout  e-mailem