Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chtěla si pro radost koupit mini oslíka

NÁCHODSKO – Jenže zatím skončila jako v pohádce Oslíku, otřes se! 

Podvod při koupi domácího zvířete přes inzerát, zveřejněný na internetu, ohlásila včera žena z Náchodska. V lednu letošního roku si na základě inzerce objednala domácího oslíka, který měl být zakoupen v Irsku.
SMSkaIlustrační foto/Archiv Policie ČR
 
Muži, kteří následně ženu kontaktovali, se představili jako zástupci firmy, jež se věnuje dovozu zvířat ze zahraničí. Budili dojem serióznosti, se zájemkyní sepsali kupní smlouvu a převzali si od ní zálohu ve výši 20.000 korun. Zbytek peněz měl být doplacen při dodání domácího mini kopytníka po uplynutí jeho karantény. Dodat zvíře muži slíbili nejpozději do 31.3.2014. Při následující telefonické komunikaci muži ženu ujišťovali, že zvíře je již v České republice a vše jde hladce. Váznout to začalo, až když se přiblížil termín dodání. Najednou veškerá komunikace ustala, emaily zůstávaly bez odpovědí, telefonní číslo přestalo být dostupné.
 
Když se nikdo z dovozní firmy neozval ani po dalších dvou týdnech urgencí, ženě již došla trpělivost a přišla vše ohlásit. V současné době žena nemá ani mini oslíka ani peníze.
 
Policisté na základě jejího oznámení zahájili trestní stíhání dosud neznámého pachatele pro přečin podvodu. Zároveň znovu upozorňují občany, aby byli při nakupování přes internet, uzavírání smluv a placení záloh či zasílání peněz na neznámé bankovní účty velmi opatrní. Je velmi užitečné snažit se nejprve získat o firmě reference a prověřit, zda nefiguruje v komentářích jiných uživatelů internetu jako podvodná či nespolehlivá.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
17.4. 2014 ve 12.30 hodin

vytisknout  e-mailem