Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chtěla zhodnotit peníze a přišla o statisíce

JABLONEC NAD NISOU – Žena, která si kvůli údajnému zhodnocení investovaných peněz, vzala i úvěr, přišla o 830 tisíc korun. Opět varujeme před podvodníky, kterým se daří ve vás vzbudit důvěru a touhu po snadném výdělku. 

Kriminalisté v Jablonci nad Nisou šetří další podvod, při kterém žena přišla o celkovou částku 830.000,- Kč. Poškozená nejprve na sociální síti zareagovala na reklamu s možností výdělku až 6.000,-EUR měsíčně. Dle požadavku se zaregistrovala s tím, že uvedla své jméno a číslo telefonu. Hned v ten den jí kontaktoval neznámý muž, který jí poděkoval za přihlášení a projevený zájem. Dále ji informoval o tom, že se jí ozve finanční poradce nebo makléř, kterého jí přidělí. Následně poškozené skutečně telefonicky zavolal další neznámý muž, který se představil jako finanční poradce s mnohaletou zkušeností v oboru a sliboval jí zhodnocení vkladu 20 tis. až 80 tis. korun, a to podle výše vkladu.

Poškozená během telefonátu údajného finančního poradce informovala o tom, že má k dispozici na svých úsporách sto tisíc korun, na což jí doporučil si na investování peníze ještě půjčit. Žena hned zažádala u své banky o spotřebitelský úvěr ve výši 490.000,- Kč a dalších 240.000,- Kč si ještě půjčila od své dcery, která si na tyto peníze také vzala úvěr. Následně opět na doporučení neznámého muže si postupně zřídila nové dva účty u dvou finančních společností, na které v několik platbách celkem 830.000,- Kč převedla. Na jeho radu si také do svého telefonu naistalovala aplikaci ke vzdálenému přístupu, aniž by věděla, k čemu tato aplikace slouží. To ovšem zjistila vzápětí……

Neznámým pachatelům také poskytla své osobní údaje včetně fotografie občanského průkazu. Po tom všem zjistila, že všechny peníze z nově zřízených účtů pravděpodobně nenávratně „zmizely“. Svého údajného finančního poradce se snažila poškozená žena ještě několikrát telefonicky kontaktovat, avšak tento již na její volání nereagoval a komunikace s ním tak po odčerpání 830 tisíc korun skončila.

Celý případ šetří kriminalisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Jablonci nad Nisou, kteří již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za jehož spáchání hrozí pachateli s ohledem na výši způsobené škody trest odnětí svobody až na pět let.

V souvislosti s tímto případem již po několikáté od začátku letošního roku vás upozorňujeme na to, abyste byli obezřetní a své finance měli výhradně pod svojí kontrolou. Nedávejte nikdy nikomu k dispozici své osobní údaje, přístupová hesla ke svým účtům a rozhodně se vyhněte tomu, že byste si do svých zařízení instalovali jakékoliv aplikace pro vzdálený přístup. Uvědomte si, že jste jediní, kteří si mohou svoji důsledností své peníze uložené na svých účtech ochránit. Chraňte si především svá hesla i osobní údaje a s neznámými lidmi, kteří vám nabízejí například rychlé zhodnocení vašich úspor, ani nekomunikujte. Jejich komunikační dovednosti totiž dokáží být velmi přesvědčivé stejně jako v uvedeném případu ženy, která díky své důvěřivosti přišla o několik set tisíc korun.


20. 4. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem