Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chtěli prodávat chráněné papoušky

Státní zástupce dva muže z Olomoucka obžaloval z trestného činu.  

Olomoučtí kriminalisté ukončili podáním návrhu na obžalobu téměř dva roky trvající vyšetřování trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Návrh na obžalobu dvou mužů z Olomoucka státní zástupce v těchto dnech akceptoval. Mužům ve věku 51 a 53 let hrozí dle trestního zákona peněžitý trest, případně trest odnětí svobody až na tři roky.  

Muže kriminalisté od srpna roku 2008 trestně stíhali za to, že v úmyslu nezákonným způsobem se obohatit, nabízeli, přechovávali a zprostředkovávali prodej různých druhů exotického ptactva, které jsou bezprostředně ohroženi vyhynutím a vztahuje se na ně ustanovení článku 8 Nařízení rady Evropského společenství o zákazu prodeje. V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že muži neměli udělenou výjimku ze zákazu této komerční činnosti, a že takto nezákonně jednali nejméně od roku 2006. 

Policisté přijali podnět od  pracovníků Celního ředitelství v Olomouci přibližně před rokem. Při provedené domovní prohlídce za asistence pracovníků České inspekce životního prostředí byly označeny a poté zajištěny dva exempláře papoušků Amazoňana kubánského, jeden papoušek Kakadu molucký a osm kusů papoušků kakadu palmového.

Na základě poznatků shromážděných od celníků, kteří na případu pracovali od dubna roku 2007 a následně dalším operativním šetřením, se kriminalistům podařilo zajistit potřebné důkazy. Z dosavadních informací  vyplývá, že muži různé druhy ptactva nabízeli zájemcům přes internet a prostřednictvím telefonátů z mobilních telefonů. Chráněné ptáky nabízeli jak zájemcům na území České republiky,  tak do zahraničí, a to především na Slovensko a do zemí bývalého Sovětského svazu. V případě, že by se mužům podařilo uvedené exempláře zájemcům prodat, mohli se obohatit řádově o stovky tisíc až několik milionů korun. Z průběhu vyšetřování vyplývá také to, že se na dovozu ptactva pravděpodobně podílely i další osoby, které se zatím nepodařilo ustanovit.  

por. Mgr. Jitka Dolejšová

vytisknout  e-mailem