Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Chtěli šrot

Podezřelé chování bylo okamžitě oznámeno 

Na nezajištěném pozemku rodinného domu v obci Kařízek se včera dopoledne 20. září 2011 objevili "nezvaní návštěvníci".  Lze předpokládat, že jejich úmysly nebyli rozhodně "čisté", jelikož poté, co se u nich objevil majitel, se rychle odporoučeli s tím, že pouze shánějí kovový šrot. Odcizení věcí z objektu zjištěno nebylo, přesto však majitel o podezřelém chování těchto osob vyrozuměl pomocí linky 158 policisty. Ti požádali o spolupráci v informování veřejnosti představitele obce pomocí místního rozhlasu s výzvou k opatrnosti a řádného zabezpečení svého majetku.
Obdobné jednání pak bylo zaznamenáno tento týden i v Holoubkově, kdy se dva neznámí  dostali na pozemek  pod záminkou opravy okapů. Proto bychom rádi upozornili veřejnost na fakt, že mnozí neznámí příchozí mohou využít  neopatrnosti místních obyvatel a následně může dojít  ke krádežím cenností, nářadí, strojů, či financí z domů a přilehlých objektů. 
Terčem zájmu příchozích, kteří využijí příležitosti ke krádeži, bývají většinou naši starší  spoluobčané. Jedná se povětšinou o "prodejce" různého druhu zboží, opraváře, servisní pracovníky, zástupce různých firem apod. Mnohé z nás již takoví lidé v minulosti navštívili s požadavkem, abychom si od nich koupili "super" výrobek, využili jejich služeb, nebo se pod hlavičkou růných firem snaží předat odměnu, přeplatek, výhru apod.. Svůj vstup na pozemek a do domu si mohou vynucovat i jinými způsoby (například využijí teplého počasí a žádají občestvení, i za cenu, že předvedou náhlou nevolnost). V minulosti však byla policií šetřena řada případů, kdy se tito "cizí návštěvníci" následně dopustili  v domech krádeží naspořených financí.
Mezi základní preventivní, jednoduché a snadno proveditelné pravidlo, které je nezbytné dodržet, patří beze sporu uzamčení. Nutné je však zajistit nejenom dveře domů, ale i dvířka, či vrata oplocení pozemků. Je důležité nepodlehnout zvýšenému nátlaku cizích osob a na výhodné nabídky nereagovat. 
Pokud se již osoba stane obětí, nebo svědkem trestného činu, je důležité poskytnout policistům, co nejvíce důležitých informací : zejména pohlaví podezřelých osob, přibližný věk  a výšku, účes, barva vlasů, způsob řeči, fyzické zvláštnosti, chůze, nápadné prvky v chování, popis oblečení a  zjevné markanty (tetování...). U vozidel je důležitá registrační značka, typ vozu, barva, viditelná poškození, směr jízdy a počet cestujících. Získané postřehy je vhodné ihned zapsat.  Pro oznámení podezřelého chování neznámých osob v našem okolí  je pak již samozřejmostí využití linky 158.

nprap.Bc. Jana Tomková
21.9.2011
 

vytisknout  e-mailem