Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Chtěli zbrojní průkazy

ZLÍNSKO: Předložili však padělané lékařské potvrzení.  

Zlínští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání jednatřicetiletého muže. Obvinili jej z přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu. A jakou činností vlastně podezřelý muž porušil zákon? Někdy v první polovině října roku 2011 opatřil tiskopis „potvrzení o zdravotní způsobilosti k držení zbrojního průkazu“ padělaným razítkem renomovaného zlínského lékaře. To si nechal vyrobit pro osobní účely. Stejně tak orazil žádost i pro manželku a oba je pak předložili policistům z oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál. A to přesto, že si byli vědomi toho, že dotyčného lékaře nenavštívili a lékařskou prohlídku nutnou k vydání zbrojního průkazu vůbec neabsolvovali. Odnětím svobody až na dvě léta tedy může být potrestána i stejně stará manželka padělatele.
Zlínští kriminalisté se falešným razítkem začali zabývat v únoru tohoto roku, a to na základě oznámení dotyčného lékaře, jehož padělaným razítkem byly opatřeny i zdravotní průkazy některých automobilových závodníků. V rámci prověřování tohoto oznámení kriminalisté zjišťovali, jestli nebylo razítko použito i k jiným účelům. Důsledné vyšetřování přivedlo kriminalisty až do obce nedaleko Zlína, právě k výše uvedeným manželům. Asi si sami ani neuvědomili, jaké následky může mít taková věc, jako je použití falešného razítka a následné předložení oražené dokumentace orgánům veřejné moci. Policisté ze zlínské hospodářské kriminálky našli během domovní prohlídky důkazy, které potřebovali a v opravdu krátké době zahájili trestní stíhání manželského páru.
Možná si podobně ulehčuje své záležitosti více lidí a zdá se jim to poměrně banální. Nicméně je nutné si uvědomit, že se jedná o trestný čin, na jehož konci může být i dvouletý pobyt za mřížemi.

 

24. dubna 2013, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem