Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Chtěli zkrátit daň

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Faktury neodpovídaly skutečnosti. 

       Komisařka z oddělení hospodářské kriminality ve Žďáře nad Sázavou zahájila v těchto dnech trestní stíhání čtyřicetiletého muže ze Žďárska pro pokračující trestný čin zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby a druhého rovněž čtyřicetiletého muže z Brněnska pro pomoc k pokračujícímu trestnému činu zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby. Rozplést tento případ se podařilo po více jak jednom roce.

     Obviněný muž podnikal jako fyzická osoba v oblasti stavebních pracích, výrobě, obchodu a službách. Jako plátce daně z příjmů fyzických osob a jako plátce daně z přidané hodnoty začal úmyslně krátit daně za zdaňovací období let 2006, 2007 a 2008. U druhého obviněného si obstaral fiktivní faktury za práce, které nebyly skutečně provedeny, a proto nemohly být ani proplaceny. Vyhotovené faktury, které neodpovídaly skutečnosti, si nechal podnikatel zaúčtovat do účetnictví své firmy a uplatnil je v daňovém přiznání na příslušném finančním úřadu.

     Za několikaletou svoji činnost požadoval neoprávněné nároky na odpočet daně. Svým jednáním způsobili oba muži celkovou škodu na úmyslném zkrácení daní z přidané hodnoty a daně z příjmu fyzických osob ve výši převyšující 1 500 000 korun. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody na jeden až osm let.

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

10. srpna 2011


 

vytisknout  e-mailem