Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: Chvilka nepozornosti na D11

KRAJ - Odbočovací manévr vyústil v dopravní nehodu. 

Po provedení všech potřebných úkonů a shromáždění spisových podkladů bude podezření z přestupků a ze zavinění dopravní nehody oznámeno a předáno k dořešení místně i věcně příslušnému správnímu orgánu. Obě řidičky jsou podezřelé ze spáchání přestupků.

Řidička jedoucí ve vozidle, které náhle v levém pruhu zastavilo z důvodu využití nedalekého exitu, je podezřelá ze spáchání přestupku, a to z toho důvodu, že zastavila v místě, kde je to na dálnici zakázáno. 

Řidička, která do tohoto vozidla narazila, porušila předpis, který stanoví, že řidič smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled. Toto porušení vedlo v tomto případě k zavinění dopravní nehody. 

V souvislosti s tímto případem policisté dále uvádějí, že řidiči jsou podle zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů rovněž povinni: 

a) chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu,

b) řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích upravenými tímto zákonem, pokyny policisty, pokyny osob oprávněných k řízení provozu na pozemních komunikacích podle § 75 odst. 5, 8 a 9 a zastavování vozidel podle § 79 odst. 1 a pokyny osob, o nichž to stanoví zvláštní právní předpis, vydanými k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích.
 

por. Magdaléna Vlčková
12. července 2019

---------------------------------------------------------------------------------------------

Krátce po půl desáté dopoledne dne 11. července 2019 přijal operační důstojník na tísňové lince oznámení o dopravní nehodě, která se stala na dálnici D11 u exitu číslo 68 (Chýšť). Řidička osobního vozidla Škoda Octavia jedoucího v levém jízdnímu pruhu směrem z Prahy na Hradec Králové chtěla podle prvotních informací využít nedalekého exitu k odbočení, bránila jí v tom však vozidla jedoucí v pravém jízdním pruhu. Aby řidička vůbec stihla odbočit z dálnice, snížila v levém pruhu rychlost svého vozidla a čekala, až bude možné z levého pruhu přes pravý dálnici opustit. A právě v tomto momentu došlo ke střetu jejího vozidla s vozidlem přijíždějícím zezadu. 

Při této dopravní nehodě došlo ke zranění dvou osob a dítěte. Provedená dechová zkouška byla u obou řidičů negativní, stejně tak test na přítomnost drog. Dálnice byla po dobu šetření dopravní nehody průjezdná v daném místě s omezeními, která pominula až po dvanácté hodině. 

Příčina, míra zavinění obou účastníků a veškeré okolnosti dopravní nehody jsou i nadále v šetření dálničních policistů z Prav.

V souvislosti s tímto případem policisté doporučují se plně věnovat řízení. Právě na dálnici, kde se vozidla pohybují vyšší rychlostí, může při náhlém snížení rychlosti jednoho z nich dojít i k řetězovým nehodám s mnohdy fatálními následky. Stejně tak důležité je naplánování trasy tak, aby řidiče nepřekvapily po cestě nenadálé situace. 

por. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
11. července 2019

vytisknout  e-mailem