Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chystal se na velké prádlo?

TEPLICE - V supermarketu ukradl prací tablety; Pro dobrotu na žebrotu...  

Chystal se na velké prádlo?
     Na velké prádlo se zřejmě chystal 20letý recidivista, který se vydal na „nákup“ bez peněz do teplického supermarketu. Na prodejní ploše si schoval do tašky dvě desítky pracích tablet, a aniž by za zboží zaplatil, prošel pokladní zónou a z prodejny utekl.
     Po dvou dnech se sebejistě do prodejny vrátil, poznala ho ale prodavačka, která přivolala policisty. Ti si muže v obchodě „vyzvedli“ a následně mu sdělili mu podezření z přečinu krádeže, za který mu s ohledem na trestní minulost hrozí až tři roky zpět do vězení, ze kterého se vrátil teprve letos v březnu.
 
Pro dobrotu na žebrotu
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který dnes po půlnoci oslovil v Bílině kolemjdoucího a požádal ho o cigaretu a dvacet korun. Dobrosrdečný muž jeho prosbě vyhověl, dal mu peníze, a když si vracel peněženku zpátky do kapsy, nevděčný lapka mu ji z kapsy vytrhl a dal se na útěk. Poškozený přišel o doklady, cestovní zákaznickou kartu a peníze, celkem ho pachatel okradl o věci v hodnotě téměř osm tisíc korun.
 
Další vykradený sklep
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který vykradl sklep v Teplicích. Zloděj vnikl do suterénu panelového domu a následně se vloupal do sklepa, ze kterého odcizil dvě jízdní kola v hodnotě přes 31 tisíc korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže, za který trestní zákoník stanoví až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Ke krádeži nedošlo
     V pondělí přijali trnovanští policisté trestní oznámení muže, který nahlásil, že mu během nákupu v supermarketu neznámý pachatel odcizil příruční tašku s doklady a platební kartou. Policisté na základě skutečností uvedených do protokolu zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nakonec však vyšlo najevo, že muž tašku zapomněl u svého kamaráda, kterého po nákupu navštívil. Vzhledem k tomu, že ke spáchání trestného činu nedošlo, policisté spisový materiál odložili. Není to však ojedinělý případ, kdy se lidé domnívají, že byli okradeni, ale skutečnost je jiná.
     Například letos v březnu přijali tepličtí policisté oznámení cizince, který v prodejně s rychlým občerstvením zapomněl svůj mobilní telefon v hodnotě přes osm tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zatajení věci. Žádné složité vyšetřování ale nebylo zapotřebí, ještě týž den večer našel mobil v provozovně poctivý mladý muž, který ho předal policistům. Ti následně vyrozuměli oznamovatele a telefon mu vrátili, spis tak byl stejně jako v předchozím případě odložen ad acta.
     K podobnému případu došlo i loni v prosinci, kdy se v ranních hodinách na policisty obrátil muž, kterému měl neznámý pachatel odcizit v jedné z teplických restaurací bundu s peněženkou, doklady a platebními kartami. Celkovou škodu vyčíslil okradený na čtyři tisíce korun, policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nakonec ale vyšlo najevo, že si bundu omylem odnesl jeden z návštěvníků podniku, který až doma zjistil, že vzal cizí majetek. Podle vizitky, kterou v bundě našel, proto kontaktoval jejího majitele a věci mu vrátil. Také v tomto případě byla věc odložena.
     Lidem, kteří se skutečně domnívali, že byli okradeni a nakonec se zjistí, že se trestný čin nestal, žádná sankce samozřejmě nehrozí. Opačně je tomu v případech, kdy někdo oznámí spáchání trestného činu a přitom si je vědom, že úmyslně uvedl nepravdu o okolnosti, která má podstatný význam pro rozhodnutí, nebo takovou okolnost zamlčí.
     Takové případy také nejsou ojedinělé, například v loňském roce zaměstnával kriminalisty téměř pět měsíců případ údajného loupežného přepadení, ke kterému mělo dojít v Teplicích. Devatenáctiletý mladík se tehdy obrátil na policisty s tvrzením, že ho v parku přepadla čtveřice mužů, kteří ho zbili a následně okradli o mobil a doklady. Přes nesrovnalosti, které při opakovaných výsleších vyšly najevo, muž trval na své výpovědi, pouze měnil některé detaily.
     Zkušení kriminalisté už ale od začátku měli pochybnosti o tom, že k přepadení tak, jak jej mladík popsal, skutečně došlo. Po několikaměsíčním vyšetřování a množství výslechů osob zainteresovaných na případu se skutečně jejich domněnka potvrdila. Oznamovatel se nakonec přiznal, že si přepadení vymyslel.
     Telefon totiž půjčil neznámému mladíkovi, který si na něm pouštěl písničky. Shodou okolností se ale rozešli a telefon zůstal u druhého muže. Mladík se domníval, že když oznámí přepadení, policie mu telefon najde a vrátí. Spletitý případ se tak nakonec podařilo kriminalistům rozplést, a jelikož k žádné loupeži nedošlo, věc byla založena ad acta. 
     Kromě toho, že policisté v takových případech zbytečně vynakládají síly a prostředky na pátrání po neexistujících pachatelích, hrozí lidem, kteří si krádež, nebo přepadení vymysleli i nemalá sankce. Za přestupek křivého vysvětlení jim může být ve správním řízení uložena až padesátitisícová pokuta.
 
 
Teplice, 25. 7. 2014, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem