Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní jarní uklízení

Od pátku 5. března se po celý týden na území Obvodního ředitelství Praha II ,,uklízelo“.  

            Téměř všichni policisté obvodu byli zapojeni do rozsáhlé policejní akce pod názvem ,,Jarní úklid“ a jejich úkolem bylo snížit trestnou činnost ve vybraných lokalitách jejich služebního obvodu. Uklízelo se nejen v rámci běžné služby přes den, ale i každou noc podle přesně daného programu. Právě pod rouškou tmy se někteří pachatelé pouští do kriminální činnosti a mají za to, že tma je zahalí. Na výpomoc byly přizvány i některé složky Policie ČR z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.
A na co všechno se zaměřovala pozornost? Na Vinohradech to byly krádeže vloupáním do bytů, v prostorách zastávek MHD, ve stanicích metra a při jízdě dopravními prostředky středem zájmu byly kapesní krádeže, pátralo se po zlodějích motorových vozidel, ale také předmětech z vozidel, které tam majitelé zanechávají. Kontrolován byl pobyt cizinců a osob se zákazem pobytu v hlavním městě Praze, pátralo se po hledaných osobách a kontrolovány byly i vybydlené objekty, které byly již předem vytypované a kde hledají své útočiště osoby bez domova, ale rovněž osoby hledané v souvislosti s pácháním drogové a majetkové trestné činnosti
            Do akce bylo nasazeno 795 policistů a policistek především z místních oddělení,  oddělení hlídkové služby a dopravního inspektorátu. Ani policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování – SKPV nezůstali pozadu. Tato velmi rozsáhlá a náročná akce přinesla své výsledky, kterými se policisté mohou opravdu pochlubit. Např. na Vinohradech policisté zadrželi osobu, po které bylo vyhlášeno celostátní pátrání a jíž bylo prokázáno 17 opakovaných vloupání do bytů právě v této lokalitě. V poslední době zde policisté zaznamenali nárůst případů vykrádání bytů, které nemají bezpečnostní zámky a i z venkovní strany dveří je pouze klika. V těchto starších bytech většinou žijí staří lidé, kteří nejsou zvyklí přes den dveře zamykat. A tak i v době jejich přítomnosti dochází k vloupání bez použití násilí k překonání zámků.
            Rovněž na Praze 2 při kontrole vytypované ubytovny byla policií zadržena osoba, která se zde ukrývala, neboť i po ní bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Při této akci pomáhali svým kolegům policisté z cizinecké policie se svým moderně vybaveným ,,Schengen-busem“, kde lze mimo jiné zjistit i pravost dokladů. Účastnili se i pracovníci živnostenského odboru Úřadu městské části Praha 2 a pracovníci OSPOD, jelikož byly informace o možném ubytování nezletilých osob v těchto prostorách.
            Na Praze 5 byla při akci zadržena posádka vozidla, kde řidič neměl u sebe patřičné doklady a byl proto předveden na místní oddělení a spolujezdec byl zadržen jelikož se nacházel opět v celostátním pátrání a za sebou má již bohatou kriminální minulost. Ve voze se nacházelo také náčiní, používané pro násilné vniknutí do vozidel a pro krádeže vybavení.
            To je jen zlomek z výsledků celé akce. Celkem při ní bylo zkontrolováno 2 791 osob, 1 866 vozidel a 47 objektů. Zjištěno bylo 40 trestných činů a 28 pachatelů.
            Pro zúčastněné policisty to byl velmi náročný týden, ale jejich nasazení ve dne v noci své ovoce přineslo. A uklízet se bude i dál.
 

vytisknout  e-mailem