Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Činnost policistů na Krnovsku

Krnovsko: Desítky policistů zasahují v oblasti postižené silným větrem. 

Včera před 18. hodinou zaznamenali obyvatelé na Krnovsku (okres Bruntál) silný vítr. Ten měl poškodit několik desítek domů, mělo se jednat zejména o okna a střechy. Na silnice navíc vlivem větru spadly stromy. V souvislosti s touto událostí mělo být několik osob zraněno.
 
Policisté na tyto informace okamžitě zareagovali. Mezi postižená místa patří podle dosavadních informací lokality ve směru od Chomýže, přes Krnov – Ježník a Kostelec, po směr na Býkov. Nejen do těchto lokalit vyjely policejní hlídky, přičemž policisty z územního odboru Bruntál posilují kolegové z krajské speciální pořádkové jednotky. Vzhledem k situaci byli vysláni i naši krizoví interventi, včetně služebních psychologů. Úkolem policistů je od včerejšího podvečera kromě dalšího zajišťovat dopravní obslužnost (usměrňovat dopravu), zajišťovat majetek občanů pro případ, že by museli být z poškozených domů evakuováni, a v neposlední řadě, tak jak je u obdobných situací standardní, jsou policisté připraveni pomoci poškozeným rovněž prostřednictvím krizových interventů.
 
V souvislosti s touto událostí bylo v průběhu noci „v terénu“ zhruba 60 policistů krajského ředitelství, včetně 7 policistů se služebními psy. Psovodi jsou určeni v dané lokalitě k propátrávání méně přístupných prostor a odlehlých míst pro případ, že by se tam nacházela osoba, která potřebuje pomoc (například zraněná osoba). Policisté plně využívají i speciální techniku určenou zejména pro krizové a mimořádné události - jedná se například o vozidlo Mobilní komunikační a kontaktní centrum, díky kterému velitel opatření zajišťuje průběžné zpracovávání a vyhodnocování aktuálních poznatků a zajišťuje koordinaci řešení vzniklé situace. Dnes by měl nad zasaženou oblastí prolétávat policejní vrtulník, který bude monitorovat situaci a zajišťovat pátrání po případných osobách nacházejících se v neprostupných terénech.
 
Moravskoslezští policisté jsou tedy – nejen v této souvislosti – v rámci plnění svých úkolů připraveni občanům maximálně pomoci a ve své intenzivní činnosti pokračují po náročné noční službě i dnes.
 
Samozřejmostí je úzká spolupráce s ostatními složkami integrovaného záchranného systému a vedením města Krnov (včetně jejich krizového řízení a městské policie). Na místo již včera přijel i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
 
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
19. 6. 2013
 
 

vytisknout  e-mailem