Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinci převáželi přes 700 kilogramů tabáku

JIHLAVSKO: Spotřební daň by muži zkrátili o více než jeden milion korun 

Policisté Územního odboru Jihlava dopadli dva cizince, kteří se pokusili zkrátit spotřební daň o více než jeden milion korun. Muže policisté přistihli, když převáželi ve vozidlech přes 700 kilogramů tabáku a přibližně dvacet tisíc obalů. Oba cizince, otce se synem, s trvalým pobytem na území České republiky policisté zadrželi. Kriminalisté zajistili tabák, obaly a finanční hotovost v české i cizí měně. Policejní komisař zahájil trestní stíhání mužů ve věku třiapadesát a třiadvacet let, kteří byli obviněni ze spáchání zločinu. Starší z cizinců byl za stejný trestný čin již v minulosti soudně trestán. Na oba muže byl podán návrh na vzetí do vazby.
 
V neděli 10. srpna prováděla policejní hlídka Obvodního oddělení Polná v nočních hodinách dohled nad bezpečností silničního provozu v obci Záborná. „Po jedenácté hodině si policisté všimli, že se mezi domy pohybuje dodávkové vozidlo, jehož jízda byla podezřelá, proto se policisté rozhodli automobil zkontrolovat,“ řekl plk. Mgr. Petr Petr, vedoucí jihlavského územního odboru s tím, že řidič dodávky začal při spatření policejní hlídky z místa ujíždět. Policisté okamžitě za vozidlem vyjeli, během krátké doby ale museli zastavit, neboť přes silnici stál automobil Mercedes Benz a nebylo možné ho objet. Řidič mercedesu tvrdil, že má poruchu. Úsek silnice policisté objeli. Hlídka pokračovala v pátrání po dodávce, kterou policisté nalezli odstavenou v obci ve slepé ulici. Jednalo se o vozidlo Fiat Ducato. Automobil byl uzamčený a řidič v něm, ani v okolí nebyl. Na místo policisté přivolali policejního psovoda. Zároveň lokalitu monitorovali, během chvíle si všimli, že se v přítmí pohybuje muž, ve kterém poznali řidiče mercedesu. Muže zastavili a vyzvali ho, aby zůstal na místě. Po příjezdu policejní psovod nasadil psa na stopu. „Služební pes vedl psovoda několik stovek metrů, až k zaparkovanému vozidlu Mercedes, pod kterým byl schovaný podezřelý muž,“ dodal plk. Petr Petr. Policisté oba muže cizí státní příslušnosti převezli na oddělení policie.
 
Prověřování případu převzali kriminalisté oddělení hospodářské kriminality. „Provedli jsme prohlídky nebytových prostor, vozidel Fiat Ducato a Mercedes Benz,“ řekl por. Bc. Miroslav Mejzlík, komisař oddělení hospodářské kriminality s tím, že v dodávce kriminalisté nalezli šest krabic, ve kterých bylo celkem přes 700 kilogramů řezaného tabáku. V osobním automobilu nalezli přibližně dvacet tisíc igelitových sáčků označených nápisy. Při prohlídce dále kriminalisté zajistili finanční hotovost, a to necelých 300 tisíc korun a několik tisíc Euro. Tabák bude dále podroben odbornému zkoumání na specializovaném pracovišti.
Oba muže cizí státní příslušnosti, kteří mají na území České republiky trvalé bydliště, důvodně podezřelé ze spáchání trestného činu, kriminalisté zadrželi a cizinci byli umístěni do policejních cel.
 
Kriminalisté shromáždili důkazy, na základě kterých následně zahájili trestní stíhání obou mužů. „Cizinci ve věku třiapadesát a třiadvacet let byli obviněni ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve spolupachatelství, ukončeného ve stádiu pokusu,“ uvedl komisař Miroslav Mejzlík. Jak dále dodal, starší z obviněných mužů byl za stejný trestný čin letos v březnu pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou na jeden a půl roku. V již odsouzeném případu bylo množství tabáku přes sto kilogramů, v tom aktuálním se jedná o sedminásobné množství tabáku a souběžně s tím se zvýšila i škoda, která by vznikla neodvedením spotřební daně.
 
Oba muži byli obviněni z toho, že společně, s cílem získat finanční prospěch a zkrátit spotřební daň, přepravovali v nákladovém prostoru dodávkového vozidla přes 700 kilogramů sušiny řezaného tabáku. Věděli, že za tabák nebude odvedena spotřební daň, a mohli tak daň zkrátit o téměř jeden milion tři sta tisíc korun.
Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněných mužů do vazby. Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
Za trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaný ve značném rozsahu hrozí pachateli trest odnětí svobody od dvou do osmi let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. srpna 2014
Odkazy do noveho okna

zajištěná finanční hotovost

zajištěná finanční hotovost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem