Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Cizinci pronásledováni na útěku

PLZEŇ - V posledních dvou týdnech policisté dvakrát úspěšně dopadli pachatele na útěku. 

      Policisté Městského ředitelství policie Plzeň ve spolupráci s chebskými policisty objasnili několik případů  fyzických útoků na ženy, které poskytují sexuální služby, ke kterým došlo od prosince loňského roku do 24.8.2013 v Plzni a na území Chebska. První případ byl zaznamenán v Plzni 22. prosince roku 2012 těsně před půlnocí. Tehdy 39letý cizinec si domluvil poskytnutí sexuálních služeb s mladou ženou v Plzni. Protože ale žena odmítla vyhovět všem jeho požadavkům, udeřil jí několikrát do obličeje, čímž jí vyrazil čtyři zuby, a pod pohrůžkou použití nože, který svíral v ruce, ji donutil, aby splnila jeho přání. Poté ženu ještě okradl.
     Vzhledem k velkým podobnostem s případy, které řešili chebští kolegové, jsme s nimi zahájili spolupráci, jejíž výsledkem bylo zjištění totožnosti pachatele a naplánování dalších kroků, které vedly k dopadení podezřelého. Společnou indicií všech těchto případů nebylo jenom totožné jednání násilníka, ale i vozidlo, které k páchání protiprávního jednání používal, kdy se jednalo o auto tovární značky Ford Mondeo. Dne 24.8.2013 v rámci opatření zjistila hlídka policie výskyt předmětného vozu v Plzni v Tylově ulici. Z tohoto důvodu řidiče vozu zastavili a chtěli jej zkontrolovat. Muž však na výzvy policie nereagoval a začal hlídce ujíždět ve směru do ulice Domažlická, kdy městem projížděl místy až 100 kilometrovou rychlostí. Řidiče nezastavily oprava železničního přejezdu na Domažlické ulici, kde s vozem překonal neprůjezdný opravovaný úsek, ani vážné poškození zadní pravé pneumatiky vozu, které si divokou jízdou způsobil. Pronásledovaný muž hlídce ujížděl z Plzně na dálnici D5, na které se potom vydal  směrem na Rozvadov. Do pronásledování se zapojili nejen hlídky Městského ředitelství policie Plzeň, ale postupně i policisté Dálničního oddělení Ostrov a kolegové z Tachova. Prchající řidič po dálnici i s defektem pneumatiky ujížděl téměř 160 kilometrovou rychlostí, nedbal výzev policie, která jej pronásledovala a snažila se jej dopadnout  tak, aby byly co možná nejvíce chráněny život a zdraví zúčastněných včetně pachatele. Muž na útěku dokonce několikrát do jedoucích policejních vozů, které jej pronásledovaly, úmyslně narazil. Muže se podařilo dopadnout až na území Spolkové republiky Německo ve zúženém prostoru  dálnice A6. To již byli na místě i němečtí kolegové, kteří si pachatele ihned převzali k provedení dalších úkonů.  Podezřelý je nyní trestně stíhán Policií České republiky za zvlášť závažný zločin loupež a zločin násilí proti úřední osobě.
 
     Druhý případ, při jehož objasňování došlo ke krátké honičce policejní hlídky s pachatelem, se odehrál dne   9. září 2013 rovněž v Plzni. Poté, co  29letý cizinec na jedné z čerpacích stanic v městské části Lochotín v Plzni natankoval pohonné hmoty za 2 500 korun a z místa bez zaplacení odjel, začali ho téměř okamžitě po krádeži pronásledovat policisté z oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Plzeň. Řidič bílé dodávky tovární značky VW Craft na výstražná zvuková a světelná znamení policejního vozidla nereagoval, naopak přidal na rychlosti a hlídce ujížděl. Během krátké honičky, která pro policisty úspěšně skončila v Plzni v Radčicích, na jedné z ulici Plzně prchající muž při couvání dokonce srazil motocykl. Poté, co byl mladý cizinec  zajištěn, byla s ním mimo jiné provedena zkouška na přítomnost omamných a psychotropních látek v těle, která byla pozitivní. Na místě byla rovněž provedena prohlídka vozu, během níž kolegové nalezli 132 gramů rostlinné látky, u které bylo následnou odbornou expertizou zjištěno, že se jedná o marihuanu. Mladému řidiči nyní za přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 1 rok.
 
por. Ing. Hana Štefflová
16. září 2013

vytisknout  e-mailem