Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinci se prokazovali padělanými doklady

PELHŘIMOVSKO: Soud rozhodl o vyhoštění mužů z území České republiky  

Policisté odboru cizinecké policie odhalili dva cizince moldavské státní příslušnosti, kteří si opatřili padělaný průkaz totožnosti Rumunska, kterým se prokazovali. Na území České republiky muži nelegálně pracovali. Třetí cizinec sice padělané doklady neměl, nelegálně u nás ale pracoval také. Dvěma cizincům policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny a soud jim dnes uložil tresty. Se třetím cizincem je vedeno řízení ve věci správního vyhoštění.

V úterý 25. října provedli policisté cizinecké policie v odpoledních hodinách kontrolu v obci na Pelhřimovsku, kde probíhají pozemní práce na silnici, a na základě šetření policisté zjistili, že jsou zde zaměstnáni cizinci. Při kontrole dva cizinci předložili rumunské průkazy totožnosti a doklad třetího kontrolovaného cizince byl moldavský. U rumunských dokladů policisté provedenou kontrolou zjistili, že se zřejmě jedná o padělky. Oba cizince důvodně podezřelé ze spáchání trestného činu policisté zadrželi a převezli je na odbor cizinecké policie v Jihlavě. Třetí cizinec měl doklad v pořádku, policisté ale zjistili, že na území České republiky pracuje nelegálně, také jeho proto zajistili a odvezli na odbor cizinecké policie.  

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu a případ začali prověřovat. Zjistili, že zadržení cizinci jsou ve skutečnosti státními příslušníky Moldavska. Dále provedli za použití speciální techniky kontrolu předložených rumunských dokladů a zjistili, že se skutečně jedná o celkové padělky. Oba cizinci byli umístěni do policejních cel.

„Na základě shromážděných důkazů jsme sdělili mužům ve věku sedmadvacet a dvaatřicet let podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny,“ řekl plk. Mgr. Leoš Švarc, vedoucí odboru cizinecké policie s tím, že cizinci si opatřili padělanou veřejnou listinu a užili ji jako pravou minimálně při žádosti o zaměstnání. Jak dále dodal, případ policisté řešili ve zkráceném přípravném řízení a dnes rozhodl soud o vyhoštění cizinců z území České republiky na dobu dvou let. Opustit republiku musí oba muži do tří dnů.

Všichni tři cizinci byli zaměstnáni a pracovali u firmy, i když nemají pro tuto činnost příslušné povolení. Na území České republiky tak pracovali nelegálně.

Se třetím zajištěným cizincem policisté zahájili správní řízení ve věci správního vyhoštění z území České republiky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

27. října 2016

vytisknout  e-mailem