Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinci u nás pracovali nelegálně

KRAJ VYSOČINA: Policisté vyhostili patnáct cizích státních příslušníků 

Policisté Odboru služby cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina včera zahájili úkony správního řízení ve věci správního vyhoštění patnácti cizích státních příslušníků z přechodného pobytu v České republice. Ve všech případech se jedná o státní příslušníky Ukrajiny.
 
Všech patnáct cizinců bylo zajištěno v rámci bezpečnostní akce „Pobyt“ v pondělí 27. února v dopoledních hodinách, kdy byla provedena pobytová kontrola ve firmě v Pelhřimově. Na bezpečnostní akci se podíleli policisté Odboru služby cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu.
 
Policisté na místě zjistili, že je ve firmě zaměstnána skupina sedmnácti cizinců, mezi nimi patnáct státních příslušníků z Ukrajiny. Všichni pracovali u výrobních linek. Ze zjištěných skutečností a kontrolou cestovního dokladu nabyli policisté podezření, že tyto osoby zde vykonávají činnost, pro kterou nemají na území České republiky povolení. Všichni podezřelí byli fyzicky zkontrolováni přímo u výrobní linky při provádění různých montážních a pomocných prací. Při kontrole byli oblečeni do pracovního oděvu, takže nebylo pochyb, že zde skutečně pracovali. Všechny osoby byly zajištěny a policisté zahájili úkony správního řízení ve věci správního vyhoštění z přechodného pobytu. Jednalo se o muže a ženy ve věku od 24 do 51 let, kteří v České republice pobývali v rozporu s platnými právními předpisy.
 
„V rámci našeho kraje jde o zcela ojedinělý případ, kdy se nám podařilo zajistit takto početnou skupinu nelegálně pracujících cizinců,“ řekl plk. Mgr. Leoš Švarc, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Všichni zajištění cizinci prošli kromě jiného také speciální kontrolou na skeneru LSS 3000. Jde o speciální přístroj, který je určený ke snímání otisků prstů a dlaní. Údaje jsou poté on-line prověřovány v národní síti Kriminalistického ústavu a v databázích EURODAC, což je databáze všech osob, které žádají o azyl v zemích Evropské unie.
 
Policisté z odboru služby cizinecké policie v průběhu loňského roku vydali celkem 29 rozhodnutí o správním vyhoštění z území České republiky. Osm cizinců bylo podle příslušných právních předpisů zajištěno a umístěno v zařízení pro zajištění cizinců. Policisté dále zjistili 41 osob, které byly z nějakého důvodu vedeny v informačním systému SIS. Loni vydali celkem 28 výjezdních příkazů pro cizince, kteří u nás pobývali v rozporu s platnými právními předpisy.
 
Za loňský rok policisté z odboru cizinecké policie provedli v našem kraji celkem 4 353 pobytových kontrol, při kterých zkontrolovali celkem 13 693 cizinců, provedli 231 součinnostních akcí s ostatními policejními složkami, úřady práce, oblastním inspektorátem práce a celní správou.
 
V letošním roce policisté odboru cizinecké policie svoji první prioritu zaměří na spolupráci s obcemi s rozšířenou působností. Policisté budou ve spolupráci s obcemi důsledněji u cizinců kontrolovat řidičské průkazy a dále technické průkazy vozidel dovážených ze zahraničí. Druhou prioritou pro policisty cizinecké policie bude provádění společných kontrol. Policisté budou ve spolupráci s Celní správou ČR a s oblastním inspektorátem práce kontrolovat zaměstnávání cizinců a legálnost jejich pobytu na území ČR. Třetí priorita cizinecké policie bude zaměřena na kontrolu přepravovaných osob. Policisté ze služby cizinecké policie budou ve spolupráci s pořádkovou a dopravní policií zjišťovat převážně na hlavních silničních tazích nelegální migranty, kteří jsou přepravováni v prostředcích autobusové a nákladní dopravy.
 
 mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
28. únor 2012
 

vytisknout  e-mailem