Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cizinci ze západní Afriky zneužili migrační politiku státu

Praha 21. července 2011 – Detektivové ÚOOZ zadrželi jedenáctičlennou skupinu osob, která je podezřelá z organizování fingovaných sňatků.  

          Detektivové koncem měsíce června tohoto roku zadrželi a obvinili jedenáct osob ze spáchání zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině a přečinu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Stalo se tak po dvouleté práci na tomto případu, který nesl krycí název: „MARRY“. Na případu s detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV spolupracovali i kolegové z dalších policejních složek. Nemalý podíl na úspěšnosti vyšetřování mají policisté ze Služby cizinecké policie a Útvaru rychlého nasazení.
          Mezinárodně organizovaná skupina osob se dopouštěla trestné činnosti zejména na území České republiky, Nigerijské federativní republiky ale i na území dalších států Evropy. 
          Za nemalé finanční částky měla skupina zařizovat neoprávněný pobyt cizinců na území našeho státu. A dít se tak mělo prostřednictvím účelových sňatků, které byly uzavírány především na území Nigerie. Účastníci sňatku si byli podle detektivů dobře vědomi toho, že by jiným legálním způsobem povolení k pobytu v České republice nezískali.
          Detektivové dosud na základě důkazního materiálu zadokomentovali, že od počátku měsíce března loňského roku až do konce měsíce června letošního roku měla tato skupina za úplatu zorganizovat nejméně sedmadvacet fingovaných sňatků. Z této trestné činnosti se podezřelí obohatili o dosud nezjištěnou částku, která mohla tvořit pravděpodobně i několik miliónů korun. Je však více než pravděpodobné, že takových fingovaných sňatků bylo v Česku i v Nigerii uzavřeno mnohem více. 
          Jedenáct podezřelých osob, které byly zadrženy převáženě na území hlavního města Prahy ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení, měl podle obvinění řídit třiapadesátiletý občan Nigerie. Organizátor zločinecké skupiny trvale žije na území České republiky již více než dvacet let. Mezi obviněnými jsou tři muži a jedna žena nigerijské národnosti, ostatní osoby jsou české národnosti. Jedna z osob byla zadržena v okamžiku, kdy právě hodlala spěšně opustit naši republiku. Detektivové zadrželi podezřelého v letištní hale a překazili mu tak jeho cestu do Anglie.
          „Podnikatelské aktivity“ obviněného organizátora se odehrávaly v pronajaté kanceláři v Praze 10. Do kanceláře docházeli jeho společníci – „zadavatelé“ a předávali mu informace o osobách, které se chtěly dostat z Nigerie do Čech. Pokud došlo k dohodě, inkasoval organizátor od spolupachatele finanční prostředky, které mohly v konečné fázi tvořit částku od šesti do dvanácti tisíc euro. Poté prostřednictvím dalších společníků „dohazovačů“ sehnal přiměřeného partnera či partnerku. Tyto osoby byly svolné s tím, že uzavřou sňatek za úplatu s neznámým cizincem. Po nějakém čase pak odcestovaly v doprovodu „ kurýra“, jenž vždy doprovázel snoubence na cestách, do Afriky.
           Český snoubenec či snoubenka měla za své služby obdržet až padesát tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se jednalo o osoby z velmi špatných sociálních poměrů, nebylo právě velkým problémem je ke sňatku v cizině přimět. Od hlavního organizátora obdržel takový vytipovaný účastník sňatku výše uvedenou finanční částku postupně. Tedy, první část peněz dostal za uzavření dohody. Další část, za cestu do Nigerie a uzavření sňatku, obdržel takový manžel či manželka po svém návratu do Čech. Zbytek měl přislíben za zařízení dokladů a povolení k pobytu pro svého partnera, který většinou přicestoval na vízum za novomanželem do Čech s několikaměsíčním zpožděním (2 až 6 měsíců). Nutno říci, že celý proces vedoucí k trvalému pobytu – fingovaný sňatek, cesta do Čech, zařízení potřebných dokladů, mohl být připravován i dva roky. 
          Další finanční vazby mezi jednotlivými účastníky jsou předmětem vyšetřování. Skutečnost je taková, že přistěhovalci ze západní Afriky neměli na území České republiky snadnou pozici. Ať už z důvodu jazykové bariéry či neznalosti prostředí velice těžko hledali pracovní uplatnění. To samozřejmě mohlo v samém důsledku znamenat, že si tito lidé opatřovali obživu i nelegálním způsobem. 
          Detektivové při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor zajistili výpočetní a komunikační techniku, listinné důkazy, fotokopie cestovních pasů, fotografie ze svateb, nigerijské oddací listy a finanční hotovost převyšující 400 000 Kč. 
          Soud rozhodl o uvalení vyšetřovací vazby u osmi obviněných ve věkovém rozmezí od pětadvaceti do třiapadesáti let. Zbylé tři osoby jsou nadále trestně stíhány na svobodě. V případě prokázání viny hrozí většině obviněným osobám trest odnětí svobody od dvou do deseti let.  
          Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství v Praze 10.

vytisknout  e-mailem