Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Cizinec napadl policistu

Chomutov/Louny – Agresivní Nigerijec napadl kontrolujícího policistu 

Služba pro policisty není vždy růžová, ale tak agresivní chování cizinců se nezažívá každý den. Pro chomutovského cizineckého policistu neskončila sobotní služba tak jako každá jiná. Hlídku se speciálním vozidlem na odhalování padělaných a pozměněných cestovních dokladů poslala pravidelná ranní instruktáž kontrolovat vozidla na silnici I. tř. do obce Ležky na Lounsku. Policisté zastavili žlutý Student Agency autobus a chtěli zkontrolovat doklady cestujících cizinců za pomoci speciálních přístrojů umístěných přímo v policejním vozidle zvané schengenbus. Někteří cizinci totiž využívají padělky dokladů k legálnímu pobytu v schengenských  státech, nebo se různými zásahy do dokladu snaží zlegalizovat pobyt. Proto má cizinecká policie tolik specialistů a techniky, kterou v terénu využívá. Jednou z technik je například podrobná kontrola fotografie s cizincem, aby policista mohl vyloučit možnost výměny fotografie v dokladu.

Při kontrole vyzvali policisté tři Afričany, aby vystoupili z autobusu. V autobuse totiž bylo málo světla a policisté si potřebovali ověřit, zda předkládají skutečné doklady. Cizinci ovšem začali bezdůvodně slovně napadat policisty a doklady nechtěli ukázat. Dva z nich se nakonec umoudřili a doklady předložili, jeden z nich dále velmi agresivně protestoval. Po vystoupení z autobusu v nečekaném okamžiku udeřil policistu stojícího za ním vší silou přímo do obličeje. Jeho agresivita se začala stupňovat, ale to už přikročili policisté a pomocí speciálních chvatů a hmatů cizince zpacifikovali. Ani pouta ho nezklidnila, policisty dále slovně napadal a vyhrožoval jim. Výslech se pak odehrával v podobném duchu – nejenže křičel a vztekal se na policisty, ale také na tlumočníka, který musí být výslechu přítomen. Svou výpověď během výslechu několikrát měnil, rozhodl se s policisty absolutně nespolupracovat. Přitom jeho neadekvátní chování bylo zbytečné, ztotožněný dvacetiletý Nigerijec měl všechny doklady v pořádku a pobyt měl řádně povolený.  Teď se tedy bude muset zpovídat z trestného činu napadení veřejného činitele.

Napadený policista naštěstí útok odnesl pouze velkou modřinou. Útok nedopadl hůř zřejmě také proto, že policista byl minimálně o hlavu větší a mohutnější než agresivní cizinec.

vytisknout  e-mailem