Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinec napadl tři lidi

HAVLÍČKOBRODSKO: Kriminalisté muže stíhají pro tři trestné činy 

Havlíčkobrodští kriminalisté vyšetřují závažný případ, ke kterému došlo v neděli večer v Ledči nad Sázavou. Osmnáctiletý cizinec zde napadl tři mladé muže, kterým způsobil zranění. Na jednoho z nich navíc útočil nožem. Policisté agresivního cizince rychle dopadli a umístili do cely. Zadrženého obvinili ze tří trestných činů a po rozhodnutí soudu ho umístili do vazební věznice. Obviněnému hrozí až deset let vězení.

Policisté Integrovaného operačního střediska přijali v neděli 3. července, krátce po osmnácté hodině, na tísňové lince 158 oznámení o tom, že v Ledči nad Sázavou na Sídlišti Stínadla došlo k fyzickému napadení mezi několika lidmi. Policisté z policejní stanice v Ledči nad Sázavou proto ihned vyjeli na místo události a přivolána byla také zdravotnická záchranná služba. Po příjezdu policejní hlídka zjistila, že zde došlo k napadení tří lidí mužem cizí státní příslušnosti. Při napadení došlo ke zranění dvou chlapců, z nichž jeden je ve věku mladistvého, a mladého muže. Všichni tři zranění skončili v havlíčkobrodské nemocnici. Násilník z místa incidentu ještě před příjezdem policejní hlídky utekl a policisté po něm začali ihned pátrat. „Podezřelého mladíka jsme vypátrali a zadrželi po dvaadvacáté hodině večer. Jednalo se o osmnáctiletého cizince“, uvedla zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality npor. Mgr. Hana Adámková. Policisté u zadrženého provedli dechovou zkoušku, při které mu naměřili hodnotu 0,8 promile alkoholu. Po vyšetření lékařem byl cizinec umístěn do policejní cely.

Prověřování případu převzali kriminalisté havlíčkobrodského územního odboru. Policisté na místě incidentů provedli ohledání místa činu, fotodokumentaci a zajistili stopy včetně nože. Dále provedli šetření a výslechy osob. Shromáždili veškeré důležité informace a důkazy. Na základě prověřování zjistili, že k celé události došlo tak, že podezřelý muž na sídlišti v prostoru za garážemi v neděli kolem osmnácté hodiny napadl mladíka, který se zde nacházel. Cizinec udeřil mladíka skleněnou lahví do oblasti hlavy. Napadeného se zastal další přítomný mladík a snažil se cizinci zabránit v dalším násilí. Také on byl ale agresivním mužem fyzicky napaden. Obou napadených se zastal ještě třiadvacetiletý muž, který útok cizince na mladíky ukončil. Agresivní muž ale obrátil násilí proti němu. Navíc cizinec vytáhl z oblečení vystřelovací nůž. Mladý muž z obavy z útoku nožem začal z místa utíkat, agresor ho pronásledoval. Když mladého muže dostihl, tak se ho snažil nožem zasáhnout, což se mu ale díky včasné a pohotové reakci napadeného, který úder vykryl a odklonil, nepodařilo. Cizinec pak ještě pokračoval v dalším fyzickém útoku, než se napadenému podařilo vysmeknout a z místa utéct.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání osmnáctiletého cizince. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, dvojnásobného přečinu ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví. Zjistili jsme, že se na území České republiky zdržuje legálně“, dodala npor. Adámková. Kriminalisté podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Soud rozhodl o vzetí muže do vazby a cizinec byl eskortován do královéhradecké vazební věznice.

pprap. David Linhart, vrchní asistent

7. července 2016

 

vytisknout  e-mailem