Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Cizinec ohrožoval vozidlem policisty

LIBERECKO - Bezohlednou jízdou na sebe upozornil 26letý cizinec ve vozidle Peugeot 106. Při pronásledování policejní hlídkou, tuto ohrožoval a nakonec s vozidlem havaroval.  

O pořádný rozruch se v neděli 26. června 2016 před druhou hodinou ranní postaral v Hrádku nad Nisou řidič cizí státní příslušnosti s vozidlem Peugeot 106 rovněž cizí státní poznávací značky. 

Policejní hlídka z obvodního oddělení v Hrádku nad Nisou prováděla právě hlídkovou činnost v centru města Hrádek a ve chvíli, kdy přijela služebním vozidlem na křižovatku ulic Nádražní a Žitavská, se z ulice Žitavská doslova vyřítilo ve vysoké rychlosti osobní motorové vozidlo Peugeot 106, zelené barvy. Řidič tohoto vozidla nerespektoval dopravní značení "Stop, dej přednost v jízdě" a svou bezohlednou jízdou ohrozil policejní vozidlo. Dále pokračoval směrem k hraničnímu přechodu s Polskou republikou. Policejní hlídka začala řidiče pronásledovat, Policisté použili zvukové a světelné výstražné zařízení modré barvy s blikajícím červebným nápisem "STOP" k zastavení vozidla z důvodu spáchaného dopravního přestupku. Na uvedené výstražné zařízení řidič ujíždějícího vozidla nijak nereagoval a ještě zintenzivnil svou agresivní jízdu.

V blízkosti před kruhovým objezdem  začal řidič ujíždějícího vozidla blokovat policejní auto jízdou prostředkem silnice. Po příjezdu na kruhový objezd řidič tohoto vozidla nezvládl řízení a levou boční stranou vozidla narazil do kamenné zdi kruhového objezdu, čímž došlo ke snížení jeho rychlosti. V tuto chvíli se v místech za kruhovým objezdem  pokusila hlídka vozidlo předjet a zastavit. V tom však ujíždějící řidič prudce změnil směr jízdy a strhl úmyslně řízení vlevo, přičemž narazil do policejního vozidla. Po střetu dostalo pronásledované  vozidlo smyk a bylo následně odmrštěno vlevo mimo vozovku, kde se také zastavilo. V havarovaném vozidle se nacházeli dva muži. Při nehodě utrpěl nespecifikované lehké zranění spolujezdec z vozidla Peugeot 106. Policejní hlíldka přivolala posádce havarovaného vozidla na místo vozidlo Rychlé záchranné služby Libereckého kraje, která oba muže převezla na ošetření do Krajské nemocnice Liberec. Ještě před převozem do nemocnice provedli u obou mužů orientační dechové zkoušky přístrojem Dräger, které byly negativní. Zároveň policisté provedli u řidiče i zkoušku DrugWipe na přítomnost drog. Ta však byla pozitvní s výsledkem na amfetamin. Po provedeném ošetření policisté řidiče vozidla zadrželi a následně jej umístilil do policejní cely.  Na místě nehody provedl příslušný služební funkcionář i orientační dechovou zkoušku u řidiče policejního vozidla, jejíž výsledek byl také negativní. 

Nakonec se ukázalo, proč měl cizinec tak naspěch. Muž neměl za volantem co dělat, neboť není držitelem žádného řidičského oprávnění a dále jak sám policistům přiznal, řídil pod vlivem drog. Kromě toho na vozidle, které řídil, byly umístěny nesprávné registrační značky, Dopravní nehodu na místě zadokumentovali a v tuto chvíli šetří policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu policie Liberec. Škoda na policejním vozidle nebyla zatím vyčíslena. Policisté z obvodního oddělení v Hrádku nad Nisou provedli ohledání vozidla, předmětů pocházejících z vozidla, které ležely na zemi v okolí a také předmětů v havarovaném vozidle a tyto následně zajistili. 

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování policie Liberec zahájil proti 26letému cizinci trestní stíhání pro zločin "Násilí proti úřední osobě" spáchaný se zbraní, za který muži nyní hrozí až šestileté vězení. Po provedených úkonech trestního řízení bude muž propuštěn ze zadržení a trestní stíhání bude dále probíhat na svobodě. 


27.6.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem