Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cizinec se nakonec upálil

BRNO: Sebevrah hovořil také o tom, že vražednou zbraň uváže na heliem naplněné balónky 

 Když se dvojice mladých lidí rozhodla vynuceně strávit vlahý letní podvečer ukryta v autě v malebných lesích poblíž Masarykova okruhu, netušila, že na konci prázdnin naservíruje kriminalistům z Územního odboru Brno venkov zapeklitý případ. Mladý pár vášnivě trávící podvečer se nejdříve pozastavil nad podezřelým zvukem připomínajícím výstřel z pistole. Později při odjezdu domů milenecký pár spatřil v lese plameny. Přes ostrahu okruhu pak zpráva o ohni v lese směřovala k brněnským hasičům. Ti sice už neměli mnoho práce s dohašením ohně, ale o to šokující nález je na místě čekal.

V ohništi nalezli ohořelé torzo lidského těla. Kriminalisté na místě zajistili nemálo stop, ale žádná z nich přímo nevedla alespoň ke zjištění totožnosti ohořelého. Navíc pochybností o tom, že člověk může být obětí trestného činu, vyvstalo nemálo. Nasvědčovala tomu například na místě nalezená střelná zbraň. Navíc tělo ležící v ohořelých pneumatikách doslova vybízelo k tomu, že někdo se jej potřeboval zbavit. Že mrtvým může být cizinec, napovídal nález kartičky zdravotní pojišťovny. To bylo ale vše, co karta poskytla. Podobný osud měly i další stopy. Včetně ohořelého torza mobilního telefonu. Při soudní pitvě bylo zjištěno, že muž prodělal poměrně neobvyklou operaci kyčelního kloubu. Tam kriminalistům svitla naděje. S postupem času se podařilo kontaktovat řadu osob, které přinášely důležitá svědectví. Případ najednou dostal jasný směr. V ohništi ležel sebevrah.

?? cizinec, pravidelný návštěvník brněnských Velkých cen, měl hned tři základní důvody, proč si vzít život. Před pár týdny se rozešel s přítelkyní. Měl finanční potíže. Ani zdraví mu nesloužilo.

Výslechy svědků postupně přinášely další a další kamínky do pomyslné mozaiky posledních dní života svérázného muže. Ten se několika lidem pochlubil, že s životem hodlá skončit originálním způsobem. Hovořil také o podivném zastřelení. Aby nebyla nalezena smrtelná zbraň, chtěl ji uvázat na několik heliem naplněných balónků. Vždy hovořil o tom, že jeho odchod z tohoto světa bude přinejmenším originální. Při řeči se zmínil také o upálení.

Nakonec se v osudný den nechal se odvézt na okruh taxikářem, který jej vozil vždy při brněnských pobytech. Cestou sice koupili kanystr s benzínem, ale i pro jeho koupi měl zdůvodnění. Prý byl pro kamaráda, který jej odveze domů. Při placení dal taxikáři všechny peníze s dovětkem, že už je opravdu potřebovat nebude...

Podle kriminalistů se muž odhodlal k neobvyklému způsobu sebevraždy. Důkladně vše promyslel a nakonec zvolil sebeupálení. Za pomoci zakoupeného benzínu zapálil pneumatiky a pak i sebe. Své mohl sehrát i alkohol. Na místě byla nalezena poloprázdná láhev tvrdého alkoholu.

Skutečnost, že se jedná o šestapadesátiletého cizince, nakonec potvrdila lékařská zpráva z Düsseldorfu. Z ní vyplynulo, že kovové kloubní náhrady kyčle byly voperovány v té době již pohřešovanému muži.

por. Bohumil Malášek


 

vytisknout  e-mailem