Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Cizinec se prokazoval padělkem dokladu

Karvinsko - policisté odhalili další padělek dokladu země Evropské unie  

V neděli 6. prosince večer v obci Chotěbuz kontrolovali pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz osádku osobního vozidla Nissan Primera s polskou mezinárodní poznávací značkou. Automobil řídil cizinec, který kromě platného ukrajinského pasu předložil kartu pobytu v Polské republice a tudíž na našem území pobýval legálně. Spolu s ním cestoval polský občan a cizinec, který se prokazoval litevský průkazem totožnosti. Také Polák měl doklady v pořádku, ovšem litevský doklad jevil známky padělání.

Všechny tři cizince policisté předvedli na služebnu inspektorátu. Polského a ukrajinského občana po vyslechnutí propustili k další cestě. Muže vydávajícího se za Litevce zajistili. Při následné kontrole jeho osobního zavazadla policisté nalezli platný cestovní doklad, vydaný v Gruzii, který nebyl opatřen potřebným českým vízem. Cizinec uvedl, že se jedná o jeho vlastní doklad. Na základě telefonického souhlasu se zadržením, vydaného státním zástupcem v Karviné, policisté dvaatřicetiletého cizince zadrželi a zahájili úkony v trestním řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. Průkaz totožnosti Litvy byl na pracovišti Odboru kriminalistické techniky a expertíz Ostrava podroben expertíze. Jeho pracovník vypracoval odborné vyjádření se závěrem, že doklad je totální padělek.

Ve středu 9. prosince proběhlo u Okresního soudu v Karviné soudní líčení. Samosoudce odsoudil cizince k trestu odnětí svobody na čtyři měsíce s podmínkou na osmnáct měsíců a k trestu vyhoštění na dva roky. Následně jej policisté z důvodu předání do Polské republiky zajistili podle zákona o pobytu cizinců a ještě téhož den převezli do zařízení v Poštorné. Zde bude umístěn do doby, než bude na základě Smlouvy mezi vládami ČR a PR předán polským policejním orgánům.
 

vytisknout  e-mailem