Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Cizinka předložila cizí doklad

Zábřeh, Žulová – kopií dokladu jiné cizinky si žena pokusila legalizovat pobyt 

Při pobytové kontrole, kterou pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Žulová uskutečnili ve čtvrtek 25. února na ubytovně v Zábřehu, se jedna z cizinek prokazovala kopií cestovního dokladu. Policisté provádějící pobytovou kontrolu pojali podezření, že fotografie na kopii se neshoduje se skutečností. Jelikož na místě nebylo možno ženinu identitu jednoznačně určit, předvedli ji nejprve na obvodní oddělení v Zábřehu. Lustrací v evidencích ani porovnáním otisků prstů, které následně provedli na Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz, se policistům její totožnost nepodařilo zjistit.

V průběhu prováděného šetření však již policisté zaslali písemnou žádost na Inspektorát cizinecké policie Liberec, kde měla mít cizinka, za kterou se žena vydávala, povolený pobyt, o pomoc při prověřování totožnosti. Následující den v pátek 26. února zaslali z Liberce výsledek prověrky. Cizinka, jejíž kopií se zadržená prokazovala, skutečně existuje a vlastní originál cestovního dokladu. Na základě tohoto zjištění policisté jednoznačně dospěli k závěru, že předvedená cizinka má zcela jinou identitu a za ženu uvedenou v dokladu se pouze vydává. Spoléhala se, že je částečně podobná fotografii na kopii cestovního dokladu, kterou se prokázala při pobytové kontrole.

Policisté zejména díky skvělé spolupráce s ubytovatelem zjistili, že mladá cizinka má na ubytovně v Zábřeh svého přítele. Kontaktovali jej a následně vyslechli. Muž nakonec uvedl ženinu pravou identitu a s jejím souhlasem policistům také vydal osobní doklady znějící na její skutečné jméno. Tuto již pravou a skutečnou identitu nezávisle na prováděném šetření a výslechu přítele nakonec potvrdila v průběhu podání vysvětlení také předvedená dvaadvacetiletá cizinka. Do protokolu uvedla, že za jinou osobu se vydávala proto, že jí byl v prosinec 2009 ukončen pobyt na území České republiky. Vyřešit podvodem svou situaci ji napadlo, když náhodně na vlakovém nádraží v Liberci našla kopii cestovního dokladu, kterým se při pobytové kontrole původně prokazovala.

Vzhledem ke zjištěným skutečnostem policisté s cizinkou zahájili správní řízení a do doby vydání rozhodnutí a realizace vyhoštění ji umístili do zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné.

 

vytisknout  e-mailem