Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Co je důležité před odjezdem na dovolenou

JIHLAVSKO: Jak se bránit zlodějům a vozidlem jet bezpečně. 

Před odjezdem na dovolenou si svůj byt nebo rodinný dům zabezpečte
Není vhodné sdělovat termín odjezdu na dovolenou předčasně a bezdůvodně někomu říkat své majetkové poměry. „Po dobu nepřítomnosti v místě bydliště by si měli občané své doklady, peníze a cenné věci, zejména šperky, uschovat nejlépe do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezorku pevně zabudovaného ve zdi“, řekl zástupce vedoucího Obvodního oddělení Jihlava npor. Daniel Besta DiS. Je dobré přerušit před odjezdem na dovolenou dodávku zboží do domu. Důležité je zkontrolovat pečlivě všechna okna a dveře, zda jsou zavřené případně zamčené. Není dobré mít po dobu nepřítomnosti v bytě na oknech zatažené závěsy nebo stažené rolety a žaluzie. „V okolí především rodinného domu je vhodné uschovat žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu“, upozornil npor. Besta. Svěřit klíče od bytu je možné spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku. Před odjezdem na dovolenou lze v bytě vytvořit zdání, že je uvnitř někdo přítomen. Lze k tomuto využít elektronické spínací zařízení, které podle nastavení např. rozsvítí světla. Lidé si mohou své cenné věci vyfotografovat, případně sepsat výrobní čísla přístrojů. Tyto informace při případném odcizení věcí pomohou policistům při pátrání.
 
Na cestu se dobře připravte
Vozidlo je důležité před dlouhou cestou zkontrolovat, jedná se zejména o brzdy, pneumatiky, osvětlení a chladící systém. Nejlépe je automobil nechat zkontrolovat odborníky v autoservisu. Řidič by si měl před odjezdem důkladně prostudovat trasu, prověřit místa, kde bude nutné mít dálniční známku nebo platit mýtné apod. V některých zemích platí pro provoz na pozemních komunikacích jiná pravidla, proto je dobré si zjistit odlišnosti dopravních předpisů v zahraničí. Trasu je nutné si předem vhodně naplánovat, a to včetně přestávek a odpočinků. „Bezprostředně před odjezdem musí mít řidič dostatek spánku a musí být odpočatý“, řekl zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu Jihlava nprap. Martin Mihulka s tím, že na dobu cesty vozidlem je vhodné mít naplánovaný dostatek času a v případě potřeby vyjet raději o něco dříve tak, aby řidič na trase nemusel jízdu zrychlovat nebo zkracovat přestávky. V neposlední řadě je důležité si dobře plánovat tankování pohonných hmot. Je lepší mít stále dostatek pohonných hmot, protože může při cestě řidiče překvapit množství nepředvídatelných situací.
 
Jízda musí být pro osádku vozidla bezpečná
Nejdůležitější je, aby řidič nepřeceňoval při řízení vozidla vlastní síly, zvolil a dodržoval dostatečný počet přestávek a dodržoval pitný režim. Riziko dopravní nehody hrozí zejména při dlouhé jízdě v noci, pokud ostatní spolujezdci spí. Na takovou situaci je nutné se předem připravit a při pociťování prvotních náznaků únavy okamžitě reagovat. Řidič i spolujezdci musí být při jízdě připoutáni bezpečnostním pásem nebo umístěni v dětské autosedačce. Dále by řidič neměl vozidlo nákladem přetěžovat a myslet na skutečnost, že se při přepravě většího množství zavazadel mění jízdní vlastnosti automobilu. Řidič musí mít z vozidla dobrý výhled. „Zejména na palubní desce a krytu zavazadlové prostoru by neměly být odložené žádné věci, které by ve výhledu bránily“, zdůraznil vrchní inspektor Mihulka. Jak dále dodává, je nutné si také uvědomit, že každá volně odložená věc, která je přepravovaná v interiéru vozidla, může při případné dopravní nehodě jeho osádku zranit. Zvláště nebezpečné jsou předměty těžké, pevné nebo s ostrými hranami. Vhodné je při jízdě sledovat dopravní informace prostřednictvím médií. Řidič musí stále sledovat situaci v silničním provozu a zbytečně se nerozptylovat. Při jízdě je u řidiče nevhodná konzumace potravin a skutečným hazardem je telefonování nebo studování mapy. Samozřejmostí pro každého řidiče je se při jízdě řídit dopravním značením a dbát pokynů policistů.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. června 2011
 

 

vytisknout  e-mailem