Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Co poradit možným nálezcům munice a podobného materiálu?

PLZEŇSKÝ KRAJ - O víkendu jsme vás informovali o nálezu amerického ručního granátu, který jeho nálezce vezl MHD uschovaný v čepici na služebnu policie. Bohužel se nejedná o první případ, kdy nálezce věc neohlásil na policii. 

O víkendu jsme vás informovali o nálezu amerického ručního granátu, který jeho nálezce vezl MHD uschovaný v čepici na služebnu policie.  Bohužel se nejedná o první případ, kdy nálezce věc neohlásil na policii. K obdobnému případu došlo před nedávnem na Domažlicku. Mladý muž tehdy v lese našel protiletecký granát, který si nejdřív odnesl domů a následně na oddělení policie. Obě události se naštěstí obešly bez jakýkoliv škod na majetku a nikdo nebyl zraněn.

Nálezy munice a podobného materiálu jsou v poslední době velmi časté. Možná je to způsobeno tím, že lidé chodí více na procházky do přírody. Na podezřelé předměty ovšem můžete narazit například i při vyklízení půdy nebo sklepa, při stavebních pracích nebo při hledání „pokladů“ detektorem kovů.

Co tedy poradit možným nálezcům?

  • S nalezeným předmětem, nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.
  • Podle možností místo nálezu označte a oznamte ihned policii.
  • Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob
  • Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů. Pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.

Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika. Na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.nprap.

Michaela Raindlová
20. dubna 2021

vytisknout  e-mailem