Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Co se v úterý u jezu stalo?

Strakonice – Muž skočil do řeky a hrozil, že se utopí. 

     V úterý v podvečer se v místě Na Křemelce ve Strakonicích sjely všechny složky IZS. Vyslal je tam operační důstojník Policie ČR, jenž přijal v  18:11 oznámení na tísňovou linku 158 o muži, který skočil z jezu do řeky se slovy, že se chce utopit. Takto popsala událost kolemjdoucí žena.
     Policisté z Obvodního oddělení Strakonice na základě dobré místní a osobní znalosti v „sebevrahovi“ poznali strakonického 49letého muže bez stálého domova. Stál po prsa ve vodě a odmítal se záchranáři komunikovat. Stále opakoval, že se utopí a na rozmluvy reagoval podrážděně. Jakýmkoli náznakem pomoci ze strany záchranářů muž hrozil, že spáchá sebevraždu a přistupoval blíže k nebezpečné vířící se vodě pod jezem. Oblečený v riflích, triku a mikině se pohyboval v blízkosti jezu po i proti proudu. Tento jez je nebezpečný, neboť už v minulosti si vyžádal svoje oběti. Ovšem nižší hladina a slabší proud vody si připsaly velké plus při této akci.  Muž ve vodě ale stále odmítal pomoc záchranářů, křičel, ať k němu nikdo nepřistupuje. Policisté tak s mužem stále komunikovali, čímž nehrozilo bezprostřední nebezpečí utonutí.
     Asi po půl hodině policisté poznali změnu v jeho chování a výrazu tváře a jeho zdravotní stav se začal zhoršovat.  Muž už byl podchlazený a dezorientovaný, ztrácel síly. V ten okamžik dva policisté z Obvodního oddělení neváhali, vstoupili do koryta řeky a vysíleného muže z vody vyvedli na břeh, kde jej předali do rukou zdravotníků. Po ošetření byl převezen do místní nemocnice. Tam byla u muže zjištěna zvýšená hladina alkoholu.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
16. června 2011
 

vytisknout  e-mailem