Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Co už letos řešili „loupežníci“ z Palmovky

Kriminalisté ze Zenklovy ulice se pyšní vysokou objasněností. 

Detektivové zabývající se loupežemi ve třetím policejním obvodě (Praha 3, 8 a 9) řešili od začátku letošního roku už 25 případů loupežných přepadení. Devatenáct skutků se jim podařilo objasnit a dopadnout tak podezřelé útočníky, z tohoto počtu seovšem devět skutků nestalo a „oběti“ si útoky z nejrůznějších důvodů vymyslely.
 
Například23. ledna nahlásil dvacetiletý mladík loupež u zastávky autobusu Paceřická na Praze 9, kde ho měla na chodníku oslovit čtyřčlenná osádka vozidla s prosbou o nasměrování na dálnici do Hradce Králové. Dva muži pak měli vystoupit, přetahovat se s ním o pánskou taškua poté i lupem odjet. Uvnitř měl být mobilní telefon, luxusní peněženka v hodnotě devět tisíc korun,včetně zlatéa stříbrné platební karta. Kriminalisté na případu od prvopočátku pracovali s velkou pečlivostí a nakonec zjistili, že skutek se nestal. Totiž v době, kdy se měla loupež odehrát, bylúdajný přepadený v zaměstnání a věci ztratil na chodbě u šaten. Navíc detektivové pak zjistili, že odcizenou peněženku prodával v internetovém bazaru poté, co o ni měl během loupežného přepadení přijít.
 
Další loupež oznámil dvacetiletý mladík 6. ledna, na Proseku ho totiž měli přepadnout dva muži. Dvojice měla požadovat mobilní telefon a peněženku, nakonec mu prořízla bundua utekla. Bezpečnostní kamery ovšem žádný takový skutek nezachytily a opětovným výslechem mladíka detektivové zjistili, že se skutek vůbec nestal. Student se chtěl totiž vyhnout vyučování a nevěděl, jak zmeškání výuky zdůvodnit matce, vymyslel si proto přepadení. Jiný muž zase nahlásil loupež 20. ledna v Kobylisích, kde ho měl v ulici Klapkova napadnout neznámý pachatel. Měl ho zvednout za bundu do výšky, požadovat všechno, co měl u sebe a když to napadený odmítl, začala strkanice. Útočník pak natlačil šestadvacetiletého muže na reklamní panel a skleněná výplň se následně rozbila. Neznámý muž poté vzal telefon, tablet a klíčea utekl pryč. Kriminalisté nakonec zjistili, že vše se odehrálo jinak. Opilý mladík ztratil tablet své přítelkyně, a protože se bál její reakce, nahlásil loupežné přepadení.
 
Mezi objasněné případy řadí kriminalisté napříkladzadržení dvaadvacetiletého narkomana, který od poloviny prosince celkem pětkrát přepadl nezletilé nebo mladé muže v okolí pražského Krejcárku. Většinou si k mladíkům přisedl na zastávce nebo v prostředcích městské hromadné dopravy a pod pohrůžkou použití násilí požadoval peněženku a mobilní telefon. V jednom případě dokonce vytáhl z kapsy injekční stříkačku, řekl, že je psychopat a má žloutenku a mladíka zasáhl do pravé ruky. Obviněný recidivista skončil ve vazbě a za loupeže mu hrozí až deset let vězení. V minulosti už ho soudy za obdobné skutky odsoudili, takže prostředí mu nebude neznámé.
 
Ve vazbě skončili i dva dosud netrestaní bezdomovci (42 a 47 let), kteří 18. ledna u zastávky Těšnovsurově skopali muže sedícího na lavičce. Odcizili mu mobilní telefon, utekli pryč, nicméněvzápětí je dopadli policisté z pohotovostní motorizované jednotky.Na vazbě skončil i další čtyřiadvacetiletý mladík, který 4. února přiskočil v prostoru autobusového nádraží na Černém Mostě k ženě a přetahoval se s ní o kabelku.Tu nakonec ukořistil, vzápětí mu ji ale sebrali pohotoví kolemjdoucí a muž utekl směrem k Bobkově ulici, kde poškrábal ve tváři další ženu v úmyslu vytrhnout jí kabelku. Kriminalisté mladíka podmínečně odsouzeného za majetkovou trestnou činnost vypátrali druhý den v psychiatrické nemocnici, kde byl hospitalizovaný a umístili ho po obvinění z loupeže do policejní cely a poté do vazební věznice.
 
Bleskové dopadení lupiče si 4. února připsali na svoje konto i policisté z pohotovostní motorizované jednotky, kteří jen devět minut od nahlášení přepadení zadrželi podezřelého třiadvacetiletého muže.Ten v herna-baru v Mochovské ulici přišel zezadu k barmance, chytil jí takzvaně do kravaty a požadoval vydání tržby. Žena mu v obavě o svůj život vydala asi 13 tisíc korun a mladík utekl. Za pár minut ho ovšem vypátrali policisté a v nedalekém baru ho při hře na výherních automatech za uloupené peníze,zadrželi.Protože soudy na Slovensku ho v minulosti odsoudili za obdobnou trestnou činnost a byl v době spáchání skutku v podmínce, nakonec skončil ve vazbě.
 
Kuriózní loupežse pak stala 10. února po 21. hodině nedaleko metra Kobylisy, kde dva opilí muži zastoupili dvojici kamarádů a požadovali cigarety. Ti odpověděli, že je nemají a muži tak po nich proto chtěli pod pohrůžkou násilí vydat alespoň obsah jejich kapes. Následně začala strkanice a jeden z kamarádů se bránil tak, že útočníka srazil jednou ranou pěstí do obličeje na zem.Poškození poté utíkali pryč, protože se ale ležící útočník nezvedal ze země, mladíci se vrátili zpět a agresorovi poskytli první pomoc až do příjezdu záchranné služby.
 
por. Bc. Jana Rösslerová, 22. 2. 2015
Odkazy do noveho okna

Zadržený lupič (kabelky na ČM)

Zadržený lupič (kabelky na ČM) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem