Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Colours of Ostrava 2011

MŘP Ostrava - 14.7.2011 dnes začíná festival Colours of Ostrava 2011 

Počínaje dnem 14. července 2011 začíná v Ostravě další ročník Festivalu of Colours, který končí dne 18. července 2011 v ranních hodinách. Je proto na místě informovat širokou veřejnost, jak bude, mimo kulturního zážitku, zajištěna její bezpečnost a veřejný pořádek. Festival se koná na území dvou obvodních oddělení a to Ostrava - střed a Slezská Ostrava resp. Výstaviště Černá louka a Slezskoostravský hrad. Novinkou Coloursů je, že součástí festivalu je i Festival v ulicích, který se bude ve dnech 15. července 2011 až 17. července 2011 konat na Masarykově náměstí a na velkém parkovišti Pivovarské ulice.

Policie si je vědoma, že „Coloursy“  jsou spojeny s velkým počtem návštěvníků nejen z celé České republiky a proto je této akci ze strany policie věnována zvýšená pozornost směřující k zajištění bezpečnosti osob, jejich majetku a ochrany veřejného pořádku. V uvedeném období bude proto nepřetržitě dohlížet na bezpečnost a veřejný pořádek několik desítek policistů, jak  v uniformě tak i kriminalistů v civilním oděvu. Kriminalisté se zaměří především na pouliční kriminalitu, například tedy kapesní krádeže a vloupání do osobních motorových vozidel. Policejního opatření se taktéž zúčastní policisté speciální pořádkové jednotky, kteří budou působit v centrální části městského obvodu. Je třeba zmínit i fakt, že v úzké součinnosti s Policií České republiky bude bezpečnost občanů zajišťovat též Městská policie Ostrava, nepřetržitě tak bude nasazeno rovněž několik desítek strážníků.

Jak jsme již uvedli na počátku, prvořadým úkolem je zajištění bezpečnosti osob, jejich majetku a ochrana veřejného pořádku. Většího počtu lidí, tzv. tlačenic, využívají „kapsáři.“ Je proto na místě si připomenout několik zásad bezpečného chování a i tímto způsobem eliminovat nebezpečí protiprávního jednání, kterým může být návštěvník vystaven:

  • pokud je to možné, osobní zavazadla ukládejte do úschovny, situované při vstupu do areálu (úschovnu  zabezpečuje organizátor),
  • osobní zavazadla nenechávejte bez dozoru a mějte je neustále na očích,
  • neberte s sebou žádné cenné věci jako jsou např. zlaté náramky, řetízky atd.,
  • neberte si s sebou větší obnos peněz a platební karty - pokud je návštěvník bude mít u sebe, není vhodně nechávat u platebních karet jedinečný identifikátor ve formě PINu,
  • mobilní telefon uložte do přední kapsy kalhot či šortek, v žádném případě si nenechávejte mobilní telefon, peníze či platební kartu v zadních kapsách oděvu,
  • v prosklených interiérech vozidel nenechávejte odloženy („vystaveny“) zavazadla, peněženky  a jiné cenné věci,
  • všímejte si okolí a nezůstávejte netečnými k případnému neštěstí, které postihne jinou osobu.

     Závěrem chci upozornit, že pro motorizované návštěvníky festivalu jsou připravena srozumitelná návěstidla, která je dovedou do místa konání festivalu. Policie apeluje na řidiče - parkovacích míst je v okolí konání festivalu dostatek a proto v případě, že osobní motorové vozidlo bude stát mimo tato místa a bude tvořit překážku silničního provozu, bude přistoupeno k odtažení vozidel na záchytná místa v Ostravě. Policie taktéž apeluje na návštěvníky, aby se vyvarovali nakupování lístků za „nápadně výhodnou cenu“ mimo tzv. oficiální prodej. Kupování identifikačních pásků bez vstupenek za „nápadně výhodnou cenu“ může detekovat protiprávní jednání.

Pokud se návštěvník přesto dostane do krizové situace, měl by okamžitě vytočit bezplatnou linku 158, 156 nebo 112. Na těchto linkách policisté či strážníci rádi pomohou či poradí.

 


      npor. Mgr. René KORYTÁŘ
      vedoucí Obvodního oddělení policie Ostrava - střed

vytisknout  e-mailem