Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Čtrnáctidenní dopravně bezpečnostní akce přinesla první ovoce

Jak jsme již veřejnost prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků informovali, v době od 30.listopadu do 11.prosince letošního roku se pražská policie více než jindy zaměřila na účastníky silničního provozu.  

S ohledem na následky dopravních nehod v posledních týdnech připravili policisté rozsáhlou dopravní akci, při které se zaměřili na místa, kde dochází k častému porušování některého z ustanovení zák. č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích. Každý den tak v ulicích metropole, oproti běžnému výkonu služby, dohlíželo nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zhruba o 20% policistů více.  Zkušenost těchto policistů však ukázala na skutečnost, že celé řadě účastníků silničního provozu ani přítomnost policistů v ulicích nezabránila ve spáchání dopravního přestupku. Přímo před očima policistů tak chodci přecházeli na červenou či mimo vyznačený přechod pro chodce a ještě se divili, když jejich chování muži zákona ocenili uložením blokové pokuty. Přitom policisté z Oddělení dopravních nehod zaznamenávají denně v metropoli v průměru 4-5 dopravních nehod s účastí chodce.
Dvoutýdenní dopravně bezpečnostní akce v Praze se zúčastnilo více několik stovek policistů dopravní i pořádkové služby. Celkem zkontrolovali 17 282 motorových vozidel a zjistili 2 672 přestupků, z toho 278 přestupků u chodců. Policisté uložili 2 437 blokových pokut v hodnotě 2,158.800,-Kč. Nejčastějším prohřeškem kontrolovaných účastníků silničního provozu bylo překročení povolené rychlosti v 1 197 případech a dále nevyhovující technický stav vozidla ve 180 případech. Bezpečnostní pásy ve vozidlech nepoužilo celkem 62 osob a pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky usedlo za volant hned 29 osob.
Rozsáhlé akce se kromě policistů zařazených v přímém výkonu služby zúčastnili i policisté a policistky z Preventivně informačního oddělení. Ti se zaměřovali prioritně na chodce a snažili se s využitím letáků a brožur apelovat na dodržování pravidel silničního provozu, přičemž zdůrazňovali mimo jiné i důležitost výchovy v rodině.
Přestože výsledky zmiňované dopravní akce ukazují, že účastníci silničního provozu páchají přestupky i přes přítomnost policistů v ulicích, policie celou akci hodnotí pozitivně. Prosinec se již tradičně řadí k měsícům se zvýšenou nehodovostí. Zvýšený počet policistů v silničním provozu se jistě nemalou měrou zasloužil o omezení počtu závažných dopravních nehod.

Tato akce však není akcí svého druhu poslední. S dopravně bezpečnostními akcemi se obyvatelé a návštěvníci hlavního města mohou setkat průběžně během celého roku.

Odkazy do noveho okna

DBA měření rychlosti

DBA měření rychlosti 

Detailní náhled

DBA silniční kontrola

DBA silniční kontrola 

Detailní náhled

DBA190209-1

DBA190209-1 

Detailní náhled

DBA190209-2

DBA190209-2 

Detailní náhled

DBA190209-3

DBA190209-3 

Detailní náhled

DBA190209-4

DBA190209-4 

Detailní náhled

Dopravní akce na Praze 8 -4

Dopravní akce na Praze 8 -4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem