Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Čtveřice distributorů pervitinu čelí obvinění

BENEŠOVSKO – Tři muže (31, 33 a 39 let) a jednu ženu (32 let), kteří měli ve městě Vlašim dlouhodobě distribuovat drogu pervitin, zadrželi na začátku tohoto týdne benešovští kriminalisté ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Středočeského kraje.  

Čtveřice byla následně obviněna z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který může strávit za mřížemi až pět let. Žena je prozatím vyšetřována na svobodě, muži byli na základě rozhodnutí Okresního soudu v Benešově umístěni do vazby.

Zadržení podezřelých znamená pro benešovské kriminalisty další úspěšný zásah do drogové scény na jejich území. Odhalit je ale nebylo zase až tak jednoduché. Trvalo jim několik měsíců, než se jim podařilo jejich trestnou činnost postupně rozkrýt. Zjistili, že pervitin distribuují přímo ve Vlašimi, kde si časem vybudovali stálou skupinu pravidelných odběratelů. Drogu tady prodávali v různých množstvích za různé částky peněz, nejčastěji 0,2 gramu za 500 korun. Sami si ji ale nevyráběli, jezdili si pro ni nejčastěji do Prahy k vietnamským obchodníkům. Touto trestnou činností se podle zjištění kriminalistů zabývali dlouhodobě, někteří z nich nejméně od počátku roku 2013.

Krátce po zadržení všech čtyř podezřelých provedli kriminalisté také několik domovních prohlídek. Při těch nalezli a zajistili drogy jako pervitin a marihuanu a také řadu věcí pocházejících z trestné činnosti. K jejich velkému překvapení ale objevili i přibližně jeden kilogram průmyslové trhaviny s iniciátorem, kterou musel na místě zajistit policejní pyrotechnik a odvézt ji na bezpečné místo. Poté, co ji odzkoumá, může jeden ze zadržených očekávat rozšíření obvinění o trestný čin nedovolené ozbrojování.

Drogové problematice věnují benešovští kriminalisté dlouhodobě nemalou pozornost. Praxe totiž ukazuje, že obliba drog ve společnosti bohužel stále roste, což se samozřejmě odráží i na chování a jednání jejich uživatelů. Ti se díky tomu stávají stále více nejen potencionálními, ale i skutečnými pachateli trestné, zejména majetkové a násilné trestné činnosti. Stále více se ale zvyšuje také počet řidičů, kteří usedají za volant pod vlivem drog, což si s sebou nese často i fatální následky. Takovíto řidiči nedodržují zákonné předpisy, ztrácejí zábrany a respekt k okolí, nedbají výzev policistů, často se jim snaží ujet a přitom riskují životy nejen svoje, ale i svého okolí.

Odhalování drogových deliktů není přitom nic jednoduchého. Tento druh trestné činnosti je totiž páchán velmi často skrytě a obtížně se rozkrývá. Přesto se benešovským kriminalistům podařilo za loňský rok odhalit celkem 19 případů, které se týkaly zejména distribuce a výroby drog. V této souvislosti obvinili celkem 26 osob, které pak skončily před soudem.

Nejdostupnějšími a tudíž i nejoblíbenějšími drogami na Benešovsku jsou dlouhodobě marihuana a pervitin. Zájemci se k nim mohou dostat, stejně jako v mnoha dalších městech, přímo na ulici. Samotnou výrobou se přitom distributoři už příliš nezabývají. Drogy jezdí nakupovat stále častěji do větších měst, zejména do Prahy k vietnamským obchodníkům. Přesto policie na Benešovsku odhalila v loňském roce tři větší pěstírny konopí.

V boji s drogovou kriminalitou policisté na Benešovsku neustávají a pomáhá jim v tom i veřejnost. Jakékoliv poznatky od občanů nenechávají bez povšimnutí. Všechny pečlivě prověřují a také díky tomu se jim v minulosti podařilo odhalit nejeden zajímavý případ. V průběhu celého roku také provádějí celou řadu bezpečnostně preventivních opatření, v rámci kterých se zaměřují na vytipované objekty či lokality. Nepolevují ani v dopravně bezpečnostních akcích, při kterých řidiče mimo jiné podrobují orientačním zkouškám na alkohol a drogy. Tento druh kontrol pak ještě zesilují zejména v období konání větších akcí nebo festivalů, jako je například Let It Roll, kde bývají drogy mezi návštěvníky hojně rozšířeny. V tomto osvědčeném trendu proto budou pokračovat i letos.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
16. ledna 2015
 

vytisknout  e-mailem