Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Čtveřice sprejerů dopadená při činu

ČESKOLIPSKO - Autobusové nádraží v Novém Boru pomalovali sprejeři z Čech a Dánska. 

Ve středu ve večerních hodinách zaregistroval zaměstnanec městské policie na městském kamerovém systému, na který v rámci svých pracovních povinností dohlížel, povedenou partičku na novoborském autobusovém nádraží.  Evidentně opilí mladí lidé před ním v přímém přenosu sprejovou barvou stříkali na  zeď budovy nejrůznější obrázky a nápisy. Okamžitě proto  telefonicky  kontaktoval  své kolegy strážníky a rovněž  policisty z místního obvodního oddělení policie.

Ti vyjeli na místo, kde zadrželi nejen jim známou dvojici, která se často pohybuje ve společnosti místních bezdomovců a má problémy s užíváním návykových látek, ale také dva občany Dánska. Konkrétně se jedná o místní 26letou ženu, jejího kamaráda z Kamenického Šenova ve věku 38 let, 19 letého mladíka z Dánska a jeho o rok mladší příbuznou. Dvojice z Dánska přijela minulý týden do Nového Boru se svou početnou rodinou na dovolenou. To, že se naši problémoví občané spojili s turisty z Dánska,  policisty poněkud překvapilo.

Vše pak vysvětlila do policejního protokolu 18letá Dánka. Ta si prý se svým o rok starším příbuzným vyšla na vycházku do ulic Nového Boru, kde se potkala s českou dvojicí. Slovo dalo slovo, hovořili v anglickém jazyce,  a  došli až k autobusovému nádraží, kde společně popíjeli alkohol a kouřili marihuanu. Potom  někdo z nich vytáhl z kapsy sprej a namaloval první obrázek, ostatní se přidali.

V době zadržení nadýchala 26letá Češka 4,42 promile alkoholu a její krajan 2,95 promile alkoholu. Dánové byli v o poznání lepší kondici, ona nadýchala 0,28 promile a on nebyl pod vlivem alkoholu vůbec. Horší to už bylo s jinými návykovými látkami. Marihuanu kouřili všichni. Policisté povedený čtyřlístek po nezbytných administrativních úkonech umístili do policejní cely a zahájili úkony zkráceného přípravného řízení pro spáchání přečinu poškození cizí věci. Město Nový Bor odhaduje náklady na  odstranění jejich nápisů na nejméně 8 000 korun, nicméně konečnou částku ještě upřesní.

Všichni zadržení si už převzali záznam o sdělení podezření z přečinu poškození cizí věci a vzhledem k tomu, že dva z podezřelých jsou cizinci, v zadržení i nadále zůstávají v rámci zkráceného přípravného řízení. Zatímco si duo z Novoborska počká na verdikt soudu na svobodě, o Dánech rozhodne Okresní soud v České Lípě nejpozději do neděle. Hrozí jim odnětí svobody až na jeden rok.

 

1. 7. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

sprejerství 1

sprejerství 1 

Detailní náhled

sprejerství 2

sprejerství 2 

Detailní náhled

sprejerství 3

sprejerství 3 

Detailní náhled

sprejerství 4

sprejerství 4 

Detailní náhled

sprejerství 5

sprejerství 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem