Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Čtyři podvedení důchodci během dvou týdnů

ZLÍNSKO: Podvodníci stále využívají jejich důvěřivosti a ochoty pomoci.  

Za poslední tři týdny vyšetřují zlínští kriminalisté již čtvrtý případ okradeného člověka za pomoci lsti. Všechny příběhy mají společného jmenovatele. Je jím pokročilý věk všech okradených a s ním související velká důvěřivost a ještě větší neopatrnost.

O prvním případu okradené důchodkyně v Otrokovicích jsme vás informovali 26. června. Neznámá žena se vydávala za její vnučku a prostřednictvím cizího člověka ji připravila o osmdesát tisíc korun. Potěšující zprávou je, že kriminalisté jsou podvodníkům na stopě.

Druhý případ se stal o týden později v samotném centru Zlína, kde žije osmaosmdesátiletý muž. Šel si pro oběd do blízké jídelny. Po cestě zpět u něj zastavilo černé vozidlo. Řidič se seniora zeptal, kudy se dostane do nemocnice. Starý muž nebyl schopen cestu vysvětlit, proto se nabídl, že jim cestu ukáže, pokud ho naloží do auta. Předtím si však chtěl donést domů svůj jídlonosič. V autě seděl muž a žena. Odvezli jej k domu a tam ho požádali, zda by mohli použít toaletu. Muž souhlasil a pozval je k sobě. Nalil jim víno a chvíli spolu mluvili. Návštěvníci si stěžovali, že mají málo peněz na operaci, která jednoho z nich čeká. Důchodce jim ukázal svou vkladní knížku, v níž měl vložené 4 pětisetkorunové bankovky s tím, že nemá moc peněz. Po tom, co se občerstvili, vydali se všichni společně do nemocnice. Po cestě ještě oba podvodníci muže požádali, zda by jim v potravinách koupil láhev vody. Starý muž tedy vystoupil z auta, ovšem když vyšel z prodejny i s nákupem, auto už před obchodem nebylo. Doma zjistil, že mu chybí dva tisíce korun, které návštěvníkům ukázal. Muže a ženu prověřujeme pro přečiny krádež a porušování domovní svobody s trestní sazbou do dvou let odnětí svobody.

Hned následující den ve Zlíně, místní části Letná, někdo zazvonil u dvaaosmdesátileté ženy. V tu dobu měla otevřené vstupní dveře. Než k nim došla, nezvaný návštěvník již byl v kuchyni. Sdělil ženě, že ho posílá její syn a na stůl položil lahvičky s kosmetikou. Požádal ji o zaplacení částky 600 korun, které mu dala. Muž poté odešel. Den nato byla opět sama doma a zase měla otevřené vstupní dveře. Znenadání se v kuchyni objevil stejný muž jako předešlý den. Řekl jí, že její syn někoho zbil a chtěl po ní tři sta korun. Žena šla pro peníze, měla ovšem jen tisícikorunovou bankovku. Muž se ochotně nabídl, že peníze rozmění a s bankovou odešel. Když se nevracel, zavolala svému synovi a vše mu řekla. Kriminalisté muže prověřují pro přečin porušování domovní svobody.

A čtvrtým okradeným důchodcem se stal v pátek 10. července šestaosmdesátiletý muž z Ostravy, který cestoval vlakem z Hodonína do Ostravy přes Otrokovice, kde vystoupil. Přišel o pět tisíc korun. Při čekání na vlak v Hodoníně k němu přistoupil neznámý muž a dal se s ním do řeči. Ve vlaku si sedl také vedle něj. Tvrdil mu, že v Otrokovicích na něho bude čekat jeho manželka s autem, kterým pojedou do Ostravy. Nabídl seniorovi, že ho svezou. Nabídce předcházela smyšlená historka o tom, že na železnici došlo k nehodě a vlak bude mít dvě hodiny zpoždění. Senior souhlasil s tím, že společně vystoupí v Otrokovicích a pojede s nimi autem do Ostravy. Po vystoupení z vlaku přišli k supermarketu, kde chtěl muž kupovat nějakou elektroniku. Neměl ovšem dostatečné množství peněz. Požádal proto staršího muže, aby mu půjčil pět tisíc korun, které mu vrátí jeho žena, která za chvíli přijde. Senior dal tedy cizímu muži peníze a čekal, až se vrátí ze supermarketu. Když se nedočkal, zavolal na linku 158 a oznámil, co se mu stalo. Neznámého zloděje prověřujeme pro přečin podvod, za který mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

 

15. července 2015, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem