Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Čtyři série ukončili kriminalisté

BRNO VENKOV: Na začátku roku skončilo řádění hned čtyř skupin pachatelů 

Hned čtyři série krádeží především do chat a víkendových obydlí, které trápily na konci minulého a v prvních měsících letošního roku kriminalisty na Brněnsku, znají pachatele. Na Ivančicku řádila více než dva měsíce čtveřice zlodějů. Ti se specializovali především na chaty a z ivančického regionu vyráželi i na Rosicko. Nejaktivnějším ze čtveřice byl jedenadvacetiletý mladík, který hraje roli ve většině případů. Velmi často mu na zlodějských výpravách dělal společnost o rok mladší kamarád. Častou roli v případu hráli i další dva stejně staří mladíci. Čtveřice se během krátké doby vloupala celkem do třiadvaceti objektů. V nich brala především věci, které obratem prodávala v bazarech, nejvíce však brali prodlužovací měděné kabely a věci z barevných kovů. Ty pak muži prodávali ve sběrnách použitých kovů. Celkem způsobili škodu za více než padesát tisíc korun. Kriminalisté ale pracují na dalších případech, které mohou být dílem povedené čtveřice.
Na Kuřimsku zase v prvních týdnech letošního roku řádil čtyřiačtyřicetiletý muž. Během dvou měsíců se vloupal do čtrnácti rekreačních objektů. Obvykle překonal plot a pak se násilím přes dveře či okno dostal do objektu. V něm bral kutilské nářadí a náčiní, případně zahradní techniku. Ve dvou případech svůj lup obohatil i o živé králíky. V Lelekovicích jich sebral osmasedmdesátiletému majiteli třináct a o dva týdny později v Kuřimi odcizil pět dospělých zvířat. Po druhé krádeži králíků policisté muže vypátrali a jak se později ukázalo, narazili na zloděje. Tomu v průběhu vyšetřování zatím prokázali vloupání do třiadvaceti objektů. V nich způsobil škodu za více než sto tisíc korun.
Chatová oblast Šemlochy poblíž Vojkovic zase byla místem, které se zalíbilo čtyřiatřicetiletému muži. Ten se v místě postupně během jednoho měsíce vloupal celkem do pěti rekreačních chat. Bral ruční nářadí a náčiní, hodily se mu také prodlužovací kabely. V jedné z chat odcizil pouze jeden díl hliníkového žebříku, v jiné zase meteostanici. Celkem zloděj způsobil majitelům škodu za dvacet tisíc korun. Za podobné skutky již vícekrát trestaný muž uvízl v síti kriminalistů po vyhodnocení stop získaných na místě činu.
Do desíti rekreačních objektů a jednoho rodinného domku na Pohořelicku se na začátku roku vloupala trojice zlodějů. Dva osmnáctiletí mladíci a jejich o pět let starší parťák se do objektů dostávali násilím, zpravidla po poškození zámku vstupních dveří. V objektech brali kutilské nářadí a náčiní, nepohrdli ani snadno prodejnými měděnými prodlužovacími kabely. V jedné z chat na břehu rybníka odcizili kompletní rybářské vybavení. Jinde zase sebrali potraviny a alkohol. Hodilo se jim také jízdní kolo. Celkem způsobili majitelům škodu za čtyřicet tisíc korun.
por. Bohumil Malášek, 12. března 2013

vytisknout  e-mailem