Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Čtyřicetiletý muž z Českobudějovicka opět skončil v rukou mužů zákona

Zloděj měděných kabelů byl bezprostředně po krádeži policisty zadržen  

V rámci přímého výkonu služby se uplynulý pátek, kolem sedmé hodiny ranní, podařilo hlubockým policistům v součinnosti s policisty z Obvodního oddělení ve Zlivi zadržet bezprostředně po činu čtyřicetiletého muže z Českobudějovicka.
Mladý muž, který má za sebou již pestrou trestní minulost, převážně majetkového charakteru, v uvedené době, v k. ú Dříteň , u rybníka Kočínský, odcizil celkem 81 metrů měděného kabelu. Daleko s lupem nedošel. Bezprostředně po krádeži byl muži zákona zadržen.
Ve zkráceném přípravném řízení již nyní mladý muž čelí trestnímu stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže. Zpytovat svědomí bude opět před soudem.

Co je to zkrácené přípravné řízení ?
Trestní řád v § 179a mimo jiné říká :
Zkrácené přípravní řízení se koná o trestných činech, o nichž přísluší konat řízení v prvním stupni okresního soudu, a na které zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje tři léta, jestliže :
a) podezřelý byl přistižen při činu nebo bezprostředně poté, nebo
b)  v průběhu prověřování trestního oznámení nebi jiného podnětu k trestnímu stíhání byly zjištěny skutečnosti, jinak odůvodňující zahájení tresního stíhání a lze očekávat podezřelého bude možné ve lhůtě uvedené v § 179b odst.4 postavit před soud.
Z krácené přípravní řízení musí být skončeno nejpozději do dvou týdnů ode dne, kdy policejní orgán obdržel trestní oznámení nebo jiný podnět k trestnímu stíhání.
Smyslem zkráceného přípravného řízení je urychlit a zjednodušit přípravné trestní řízení a v co nejkratší době postihnout pachatele méně závažných trestných činů. 

vytisknout  e-mailem