Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Čtyřletá série krádeží objasněna

RYCHNOVSKO - Čtyři muži "pracovali" doma - v Kvasinách a Solnici. 

Škodnou ve svém revíru odhalili policisté Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou. Krádežemi v Solnici a Kvasinách škodila čtveřice  čtyři roky.

Policisté Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou ve spolupráci s kolegy ze Skupiny kriminální policie a vyšetřování objasnili sérii krádeží v Solnici a v Kvasinách.
Od listopadu roku 2011 do 30. května 2014 nejméně v 16 případech figurovali společně nebo samostatně 4 muži z Kvasin. Dva z nich (44 a 18 let) v příbuzenském poměru a další dva mladiství.
Od podzimu roku 2011 až do konce května letošního roku se vloupali do několika objektů nebo osobních motorových vozidel v Solnici nebo v Kvasinách.
Z objektů kradli vše, co jim přišlo pod ruku - od stavebního nářadí, přes motoristické pomůcky, zahradní nářadí až po rybářské potřeby nebo jízdní kolo.
Osobní automobily mladíky přitahovaly nejen kvůli naftě, ale i kvůli všemu, co z nich mohli odcizit. Majitelům tak kromě finanční hotovosti a osobních dokladů zmizela i autorádia, startovací kabely nebo lovecká dýka. Možná jako trofej si odnesli i znaky a nápisy "Škoda" z jedné z fábií.
Nezvaná náštěva zanechala spoušť i u místních hasičů, kterým ukradla spojky, nástavce a další důležitou hasičskou techniku.
Škoda, kterou čtveřice v průběhu čtyř let napachála, byla kromě samotných krádeží i na poškozených věcech. V některých případech totiž obvinění po vloupání nic k odcizení nenašli; jindy zase museli použít hrubou sílu, aby se do vytipovaného cíle své trestné činnosti vůbec dostali. Celková škoda, kterou majitelům svojí nezákonnou činností způsobili,  se pohybuje v řádech deseti tisíců korun.
Podle "svých schopností" byli také jednotlivě ohodnoceni - dospělí muži byli obviněni z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a mladší z nich pak ještě z přečinu poškození cizí věci a neoprávěného opatření, padělání, pozměnění plateního prostředku. Oběma hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.
Provinění dvou zbývajících mladistvých bude řešit soud pro mladistvé.

por. Mgr. Alena Kacálková
4. července 2014

vytisknout  e-mailem