Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Cvičení pořádkových jednotek

ZBIROH - Na modelových situacích si zákroky vyzkoušelo více jak 300 policistů. 

Ve čtvrtek 24. září proběhlo v areálu záchranného útvaru HZS Zbiroh součinnostní cvičení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.
 
Hlavním cílem tohoto cvičení bylo spolupůsobení více pořádkových jednotek při policejních opatřeních na demonstracích a v nepřehledných situacích, používání taktických zásad a flexibilního velení při měnících se situacích. Zároveň bylo nutné prověřit schopnost součinnosti Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje při provádění policejních akcí a opatření k zajištění vnitřního pořádku, včetně spolupráce s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje.
 
Cvičení se zúčastnilo více než tři sta policistů. Konkrétně asi 250 policistů Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, 50 policistů ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a osm policistů z oddělení služební hipologie. Do výcviku však byly zapojeny i ostatní složky integrovaného záchranného systému. Při jednotlivých modelových situacích policisté nacvičovali součinnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, zejména za využití techniky Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.
 
Při cvičení policisté rovněž využili mobilní monitorovací centrum, které slouží mimo jiné například k monitorování chování účastníků demonstrací, shromáždění, sportovních a hudebních akcí, anebo rizikových míst se zvýšeným nápadem trestné činnosti a při preventivním dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního dohledu. Mobilní monitorovací centrum získalo Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje díky realizaci projektu s názvem „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“, který byl vybrán v rámci přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem s názvem „ Cíl 3 – program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013“. Z toho důvodu se cvičení zúčastní jako pozorovatelé i policisté příhraničních policejních prezídií bavorské policie.
 
Policisté během výcviku prakticky vyzkoušeli i komunikaci mezi mobilním monitorovacím centrem a vrtulníkem Letecké služby Policie České republiky.
Podstatnou roli sehrál při cvičení i antikonfliktní tým, jehož hlavním úkolem je předcházet prostřednictvím komunikace agresivnímu jednání osob při opatření. Vysvětluje v rámci rozhovorů smysl a účel opatření a konkrétního postupu policie, upozorňuje občany dotčené opatřením na zákonné povinnosti policie v případě spáchání protiprávního jednání.
 
Důležitou úlohu měly bezesporu osádky speciálních policejních vozidel – řeč je zejména o velitelsko štábním vozidle, ve kterém se soustředily všechny informace. Policisté ve spolupráci s dalšími složkami data okamžitě analyzovali a koordinovali celou akci. Vozidlo totiž technicky umožňuje detailní přehled o pohybu policistů v terénu a spojení s nimi.  
 
Během modelových situací policisté nacvičovali zákrok proti agresivnímu davu, pouliční násilí či zatýkání přesně ustanovených osob speciální technikou. Policisté se museli vypořádat i s barikádní situací včetně masivního davu. Při druhé modelové situaci nacvičovali neoprávněně obsazenou budovu, při které se museli zákonným způsobem vypořádat s pasivními, ale i aktivními obyvateli neoprávněně obsazené budovy. Střety si vyžádaly i zásah Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, protože odpůrci zapálili jednu z budov.
 
Policisté si tak předávali zkušenosti, cvičili rozmanité situace, se kterými se během své činnosti setkávají. Modelové situace reálně připomínali dění při podobných zákrocích. Na cvičné ploše se tak objevil hluk, křik, oheň, dým, rozbité věci a mnohdy i díky „hereckým“ výkonům figurantů nechyběla ani hysterie a stres. Právě tyto situace prověřili zúčastněné složky, jelikož díky reálně ztvárněnému cvičení se nejlépe projeví další možné cesty spolupráce, komunikace a předávání informací.
 
Všichni zúčastnění policisté se cvičení zhostili s plnou vážností i nasazením a s vědomím cenné zkušenosti v mezinárodním srovnání. Po každém tématickém bloku proběhlo následné vyhodnocení situace a postupů, předání názorů a postřehů a to vše s cílem co nejefektivnějšího dopadu zákroku pod jednotným velením během případné reálné akce.
 
por. Bc. Ivana Jelínková, DiS.
por. Bc. Jana Tomková
25. září 2015
 
 

vytisknout  e-mailem