Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cvičení pořádkových jednotek

Josefov 2010 

 

 

V pondělí  dne 24. 5. 2010 se v Jaroměři – Josefově konalo již 4. celorepublikové cvičení všech čtrnácti krajských pořádkových jednotek Policie České republiky. Historická část města se na několik hodin změnila v zónu bojů, kde docházelo ke střetům mezi policejními těžkooděnci a skupinami osob, které hrubě narušovaly veřejný pořádek. K bojům, které vykazovaly reálné situace, docházelo v zástavbě, kterou dala vybudovat Marie Terezie na obranu proti pruskému králi Fridrichu II.

Přes osm stovek policistů se čtyřmi stovkami demonstrantů v průběhu dne nacvičili několik modelových situací hromadného narušení veřejného pořádku. V josefovských ulicích se své povinnosti zhostilo na 840 zasahujících policistů, 400 demonstrantů, kteří byli rovněž vybráni z řad policie, 14 policistů jízdní policie, kteří se svými speciálně vycvičenými koňmi odvedli výborný kus práce, dále potom na tři desítky instruktorů pořádkových jednotek, čtyři desítky policistů zařazených v antikonfliktních týmech a v neposlední řadě třicet vojenských policistů, kteří rovněž těžkooděncům pomáhali při zajišťování veřejného pořádku. 

Muži v uniformách vyjížděli do ulic Josefova z důvodů vzájemných potyček agresivních sportovních fanoušků, ničení majetku a napadání nezúčastněných osob. Do uvedených akcí byla nasazena nejmodernější policejní technika, ať se již jedná o vrtulník či vozidlo se speciálním záznamovým zařízením, které přenášelo k okamžitému hodnocení situace obrazový záznam do velitelského velínu. Na místech nejtěžších střetů nemohl samozřejmě chybět vodní stříkač a obrněné vozidlo.

Čtvrtá secvičná byla výjimečná v tom, že se poprvé v historii všechny naplánované akce odehrály v obydlené městské části za běžného provozu a bez jakéhokoliv omezení běžného způsobu života domácích osob. Josefovští občané se o připravované akci dozvěděli již v průběhu předešlého týdne ze sdělovacích prostředků. O víkendu navíc policisté v celé městské části roznášeli informační letáky s upozorněním na připravované manévry. Bezproblémovému průběhu čtvrtého celorepublikového secvičení policejních sil přispěla výborná spolupráce, která fungovala mezi zástupci města Jaroměř a vedením Policie České republiky.

Fotogalerie
www.tmaly.cz
krátké video
www.CT24.cz
Náchodský deník
www.tn.cz
www.Ihned.cz
www.ceskenoviny.cz

Čtěte také: Pořádkové jednotky cvičily v Josefově


nprap. Udo Ertner, por. Bc. Jiří Prouza
25. 5. 2010

vytisknout  e-mailem