Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cvičení SAFEGUARD 2016

KRAJ VYSOČINA: Speciální jednotka Dukovany předvedla v rámci cvičení zákrok proti teroristům  

Čtyřdenní cvičení SAFEGUARD Dukovany 2016, které dnes dopoledne vyvrcholilo společnými dynamickými ukázkami, prověřilo součinnost vojáků, policistů a společnosti ČEZ při vnější ochraně Jaderné elektrárny Dukovany. Do cvičení se aktivně zapojilo také pětadvacet policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Do cvičení se aktivně zapojili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Jednalo se především o policisty ze Speciální jednotky Dukovany, a také o policisty z obvodního oddělení Hrotovice, v rámci jejichž teritoria se nachází jaderná elektrárna. Kvůli podezřelému zavazadlu, které se nacházelo v autobuse, v němž se snažili do blízkosti elektrárny proniknout teroristé, byl na místo přivolán pyrotechnik Pyrotechnické služby Policie České republiky.

Ke stanovišti kontrolního místa u Jaderné elektrárny Dukovany, které zde zřídila Armáda České republiky k fyzické ochraně elektrárny, přijíždí neznámý autobus. Když řidič zjistí, že nelze projet až k elektrárně, dostane se jeho posádka do konfliktu s policejní hlídkou. Posádku autobusu tvoří teroristé, kteří mají uvnitř v autobuse rukojmí. Na místo je proto okamžitě přivolána speciální jednotka Dukovany, která provede zákrok - teroristy zadrží a rukojmí osvobodí. Následně se při prohlídce autobusu najde výbušnina, proto je přivolán policejní pyrotechnik, který ji pomocí speciálního robota zajistí. Právě takový byl scénář pro jednu z dynamických ukázek. Zákrok proti nebezpečným teroristům, předvedli policisté ze Speciální jednotky Dukovany.

„Jedním z hlavních úkolů této speciální jednotky, která je dislokována přímo v areálu elektrárny,  je pohotovostní specializovaná ochrana jaderné elektrárny proti možným narušitelům. Policisté musí být schopni provést prvotní opatření a zákrok při bezprostředním ohrožení života nebo zdraví osob či majetku za situace, kdy zákrok nesnese odkladu,“ uvedl na adresu jednotky plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Kromě ochrany elektrárny a jejího bezprostředního okolí, je dalším z hlavních úkolů speciální jednotky provádění zákroků zejména proti pachatelům trestné činnosti, u kterých lze předpokládat, že budou klást aktivní odpor nebo jinak závažně ztěžovat postup příslušného policejního orgánu. Policisté speciální jednotky jsou k plnění těchto náročných úkolů vybaveni speciálními zbraněmi a speciálními donucovacími prostředky a jejich zaměření odpovídá také jejich náročný výcvik. Velice důležitou a nedílnou součástí přípravy na zásah v reálných podmínkách je náročný výcvik policistů speciální jednotky. Policisté zařazeni v jednotce zaměřují cvičení pro různé takticko - technické operace, zejména pro případ ohrožení objektu a okolí jaderné elektrárny.

 „Případné hrozby teroristických útoků nemůžeme v současné době v žádném případě podceňovat. Proto bezpečnost jaderné elektrárny a jejího okolí patří dlouhodobě mezi naše priority. Všechny složky, které jsou zapojeny do ochrany elektrárny, by v případě vzniku jakékoliv mimořádné situace byly propojeny cestou řídícího štábu a operačního střediska a právě funkčnost spojení jsme si mohli v rámci cvičení vyzkoušet. Policisté speciální jednotky, kteří se zapojili do série dnešních ukázek, předvedli vysoce  profesionální zákrok. Dnes prokázali, že jsou schopni plnit všechny úkoly, které spočívají v ochraně jaderné elektrárny proti vnějšímu útoků ze strany případných pachatelů,“ zhodnotil ukázku plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

22. září 2016

Odkazy do noveho okna

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016  

Detailní náhled

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016  

Detailní náhled

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016  

Detailní náhled

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016 

Detailní náhled

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016 

Detailní náhled

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016 

Detailní náhled

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016 

Detailní náhled

cvičení SAFEGUARD 2016

cvičení SAFEGUARD 2016 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem