Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cvičení složek IZS

Osm desítek policistů prohledávalo těžký terén 

Během minulého týdne se jičínští policisté účastnili dvou cvičení složek integrovaného záchranného systému. První z nich se konalo v úterý 23. září v objektu areálu Čepro a.s. v Cerekvici nad Bystřicí, kde došlo k poškození cisterny plné benzínu. Na místě zasahovali hasiči, kteří prováděli samotnou likvidaci havárie, dále Záchranná zdravotnická služba, která měla na starost zraněné osoby a policisté, jejichž úkolem bylo zabezpečení místa havárie a následný odklon dopravy.
 
Ve čtvrtek 25. září se uskutečnilo druhé tématické cvičení složek IZS okresu Trutnov a Jičín, které bylo zaměřené na pátrací akci v terénu, konkrétně na záchranu pohřešovaných osob. Námětem cvičení bylo pátrání po   čtyřech mužích z Ústavu sociální péče pro lidi s mentálním postižením v Hajnici, kteří se nevrátili z výletu na Zvičinu. Jejich poslední výskyt byl zaznamenám na sjezdovce, kde se jeden z nich zranil, další zůstal s ním a ostatní dva šli pro pomoc a přitom se ztratili.
Cvičení se účastnilo na osm desítek policistů z pořádkové jednotky a z pořádkové služby policie Trutnov a Jičín, kriminální policie, psovodů, a dále se do ní zapojili profesionální a dobrovolní hasiči a v neposlední řadě i Záchranná zdravotnická služba a vrtulníku Letecké záchranné služby
Jeho cílem bylo prověřit a procvičit jednu z forem pátrací policejní činnosti. Policisté spolu s hasiči vytvořili rojnici, pomocí které prohledávali lesnatý, mnohdy velmi těžce dostupný terén v okolí Zvičiny a Bílé Třemešné. Současně s nimi prohledával uvedenou lokalitu vrtulník s termovizí. Postupně byli všichni čtyři   pohřešovaní nalezeni a jednomu z nich, který byl zraněn, byla poskytnuta první pomoc.
Smyslem cvičení bylo mimo jiné i procvičení řízení a organizace zásahu složek IZS v místě pátrací akce a prověření praktického využití materiálně technického vybavení zasahujících složek IZS.
Na závěr  celou akci vyhodnotil ředitel Okresního ředitelství PČR Trutnov plk.ing. Jan Pavelka jako velmi úspěšnou a zároveň poděkoval všem přítomným za profesionální přístup a za jejich  stoprocentní nasazení.  
Fotogalerie :Záchrana pohřešovaných osob
nprap.  Hana  Klečalová 

vytisknout  e-mailem