Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Cvičení složek IZS s názvem „Úřad 2024“

KARLOVARSKO – Uskutečnilo se v budově krajského úřadu. 

Ve středu 12. června letošního roku se v prostorách Krajského úřadu v Karlových Varech a přilehlém okolí uskutečnilo prověřovací cvičení složek Integrovaného záchranného sytému s názvem „Úřad 2024“. Kromě Policie České republiky, která měla celé cvičení ve své gesci, se do něj zapojili ještě kolegové z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, Městské policie Karlovy Vary a zástupci krajského úřadu, konkrétně pracovníci z Odboru bezpečnosti a krizového řízení a Odborem školství, mládeže a tělovýchovy.

Námětem cvičení byl simulovaný útok ozbrojených útočníků v prostorách krajského úřadu za přítomnosti 120 úředníků a figurantů, kteří simulovali přítomnou veřejnost. Při útoku došlo ke zranění mnoha osob i k několika úmrtí. Tuto mimořádnou událost následně řešily právě složky Integrovaného záchranného sytému, které se cvičení zúčastnily.

Celé cvičení odstartovalo informačně vzdělávacím seminářem, který byl zaměřen na to, jak se chovat v případě vzniku mimořádné události. V rámci semináře bylo připraveno několik témat, a to budova úřadu jako měkký cíl, bezpečnost zaměstnanců v budově úřadu, varovné signály, jejich rozpoznání a využití, osobní bezpečnost, a co dělat v případě útoku a nechybí ani metodika „U-S-B“, tedy Uteč, schovej se a bojuj. Seminář byl ukončen po několika hodinách diskuzí všech přítomných.

Následně cvičení pokračovalo praktickou částí, kdy do jedné z budov krajského úřadu vstoupilo několik ozbrojených osob s cílem „usmrtit“ co nejvíce osob nacházejících se v budově. Během tohoto útoku bylo cílem prověřit reálnou schopnost spolupráce při řešení mimořádné události v souvislosti s napadením většího počtu osob ve veřejném prostoru ozbrojenými útočníky, koordinace záchranných prací při společném zásahu složek Integrovaného záchranného systému.

Cvičení skončilo v odpoledních hodinách „zneškodněním“ aktivních střelců v budově krajského úřadu, kdy následně došlo k záchraně přeživších zaměstnanců a návštěvníků budovy úřadu.

Podobná cvičení včetně metodických seminářů pořádají policisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje již několik let. Jsou určena školským zařízením, ale například i úřadům či nemocnicím. Proškolena tak byla řada zaměstnanců jednotlivých škol, úřadů a nemocnic.

nprap. Jakub Kopřiva
13. 6. 2024

Odkazy do noveho okna

Cvičení "Úřad 2024"

Cvičení "Úřad 2024" 

Detailní náhled

Cvičení "Úřad 2024"

Cvičení "Úřad 2024" 

Detailní náhled

Cvičení "Úřad 2024"

Cvičení "Úřad 2024" 

Detailní náhled

Cvičení "Úřad 2024"

Cvičení "Úřad 2024" 

Detailní náhled

Cvičení "Úřad 2024"

Cvičení "Úřad 2024" 

Detailní náhled

Cvičení "Úřad 2024"

Cvičení "Úřad 2024" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem