Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Cvičení v Ústřední vojenské nemocnici

Dnes se uskutečnilo společné cvičení Policie České republiky a personálu Ústřední vojenské nemocnice. 

V sobotu 6. 8. 2016 se uskutečnilo v době od 9.00 do 14.00 hod. v pavilonu A Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha v součinnosti s Policií ČR metodické cvičení zaměřené na ochranu osob (zdravotníků i pacientů) před agresivním pacientem a ozbrojeným útočníkem.

„Zajištění bezpečnosti pacientů i personálu věnuje ÚVN dlouhodobě významnou pozornost. Nácvik reakcí v krizových situacích považujeme za součást preventivních opatření přispívajících k minimalizaci následků mimořádných událostí. Modelové situace byly voleny na základě pravděpodobnosti reálné události. Toto metodické cvičení ochrany zdravotnického personálu a pacientů při jejich napadení agresivními pacienty a ozbrojenými osobami navíc prověřilo úroveň připravenosti naší bezpečnostní služby a součinnost s Policií ČR,“ přibližuje náměstek ředitele ÚVN pro léčebnou a preventivní péči MUDr. Ivan Jeřábek. „Součinnosti složek PČR si vysoce ceníme, neboť nacvičované situace byly velmi reálné a přínosná byla i metodická podpora a předání bohatých zkušeností policie s řešením mimořádných událostí,“ hodnotí náměstek Jeřábek.

„Podobně zaměřená součinnostní cvičení považujeme za důležitou součást preventivních opatření zejména s ohledem na skutečnost, že útoků ze strany agresivních a psychicky narušených jedinců v poslední době přibývá. Spolupráce s ÚVN je v tomto ohledu vynikající. Scénáře jednotlivých modelových situací vycházejí z reálných zkušeností samotných zdravotníků, a to nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Díky tomu personál nemocnice přistupuje ke cvičení s plnou odpovědností,“ dodává náměstek ředitele pražské policie plukovník Zdeněk Bezouška.

Metodické cvičení probíhalo formou aktivního zapojení zaměstnanců ÚVN a bylo situováno do zinscenovaného běžného ambulantního provozu. Cvičící byli zařazeni do různých rolí -  např. zdravotnický personál, personál recepce a pacient, doprovod pacienta. Role útočníka připadla figurantům z řad Policie ČR. Některé modelové situace byly z důvodu procvičení větším počtem zaměstnanců zopakovány.

Cvičení se aktivně účastnily více než čtyři desítky zaměstnanců ÚVN, především z pracovišť, kde nejčastěji dochází v běžné praxi k agresi: Emergency, psychiatrické oddělení, Informační služba. Aktivně byla zapojena také bezpečnostní služba ÚVN a Rescue tým Emergency.

V rámci cvičení zasahovala speciální pořádková jednotka, pohotovostní motorizovaná jednotka a služba cizinecké policie krajského ředitelství policie hl. m. Prahy.

 

Mgr. Jitka Zinke - Vedoucí odboru komunikace a propagace ÚVN

por. Mgr. Iveta Martínková - Tisková mluvčí pražské policie

vytisknout  e-mailem