Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Cyklista na silnici pro motorová vozidla

PROSTĚJOV - Ve tmě a hustém dešti riskoval život. 

Dne 19. srpna ve tři hodiny po půlnoci jsme obdrželi oznámení o jízdě cyklisty na 19,5 kilometru silnice pro motorová vozidla R/46, ve směru na Brno. Na místo byla ihned vyslána hlídka, která na dvacátém kilometru zastavila devatenáctiletého cyklistu z Prostějovska. Za toto přestupkové jednání mu policisté uložili blokovou pokutu ve výši 2 tisíce korun.

 Upozornění pro občany:

Zákon o provozu na pozemních komunikacích jasně stanoví, že na dálnici a silnici pro motorová vozidla je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není nižší než 80 kilometrů za hodinu. Z toho vyplývá, že cyklisté, ale i chodci sem mají vjezd a vstup zakázán. Porušením tohoto zákona se člověk dopouští přestupku, za který lze uložit blokovou pokutu až do výše 2 tisíc korun.

Cyklisté a chodci si musí uvědomit, že pohyb mezi vozidly, která se mohou pohybovat rychlostí až 130 kilometrů za hodinu, je smrtelně nebezpečný.

Na tuto problematiku tímto důrazně upozorňujeme. Zároveň žádáme řidiče, kteří by na dálnici, nebo silnici pro motorová vozidla zaznamenali pohyb cyklistů, případně chodců, aby informaci o této nebezpečné situaci neprodleně předali policistům cestou linky číslo 158. Děkujeme.

por. Bc. František Kořínek

19. srpna 2015

vytisknout  e-mailem