Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cyklista se střetl s vozidlem

PELHŘIMOVSKO: Chlapec utrpěl lehké zranění  

Další nehoda, jejímž účastníkem byl cyklista, se stala ve středu krátce po sedmnácté hodině v Pacově. Dvanáctiletý chlapec jel po účelové komunikaci od hřiště u základní školy směrem ke křižovatce s ulicí Karmelitánská. Zde za hustého deště najel do křižovatky v protisměru a odbočil vlevo, kde narazil do protijedoucího nákladního vozidla VW Passat Variant. Cyklista utrpěl lehké zranění a byl převezen na ošetření do Nemocnice v Pelhřimově. Alkohol u řidiče byl vyloučen. Hmotná škoda na poškozeném vozidle byla vyčíslena na 15 tisíc korun.
 
Během prvních dvanácti prázdninových dnů je to na Pelhřimovsku již čtvrtá ohlášena kolize cyklisty. Ve všech případech utrpěli cyklisti při nehodě lehké zranění.
 cykl.helma
Čas prázdnin a cykloturistika k sobě neodmyslitelně patří. S cyklisty se účastníci silničního provozu setkávají každý den. Cyklisté především vyhledávají cyklostezky, klidné lesní cesty, ale nevyhnou se ani jízdě po rušných silnicích nebo kličkují v městském provozu.
Všichni cyklisté však musí dodržovat pravidla silničního provozu, mít funkční brzdy a další povinnou výbavu kola. K výbavě jistě patří i dobrý zámek na zabezpečení při parkování, zejména ve městech.  Ze zákona cyklisti do 18 let používají cyklistické přilby. Tento prvek výbavy však hojně používají i dospělí. Při jízdě je vhodné používat i ochranné brýle (proti slunci a hmyzu). Vizuální kontakt výrazně snižuje riziko kolize, proto je dobré mít na sobě pestré oblečení a různé reflexní prvky. Na trasu se vždy vydávejte odpočatí, volte délku a náročnost trasy podle svých schopností. Nezapomeňte si sebou vzít tekutiny na osvěžení. Neplatí to však o alkoholických nápojích, neboť i cyklista je účastník silničního provozu a pod vlivem alkoholu ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní v silničním provozu. Připomínka pro cyklisty ve městě. Chodník je pouze pro chodce. Výjimku mají pouze dětští cyklisté ve věku do deseti let. Na přechodu pro chodce z kola sesedněte a kolo převeďte. V případě odcizení kola nebo kolize se zraněním nebo podezřením na zranění kontaktujte Policii České republiky tísňová linka 158.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
12. července 2012

vytisknout  e-mailem