Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cyklista-účastník silničního provozu

PELHŘIMOVSKO: Cyklista byl těžce zraněn  

V pondělí po čtrnácté hodině se stala dopravní nehoda s účastí cyklisty v Humpolci. Řidič vozidla Fiat Punto jel ulicí Hálkova od rybníka Cihelna směrem k základní škole. Na křižovatce ulici Hálkova a Lnářská nedal přednost v jízdě cyklistovi, který přijížděl po hlavní silnici ve směru od autobusového nádraží. V prostoru křižovatky došlo ke střetu. Při nehodě utrpěl osmatřicetiletý cyklista středně těžké zranění a byl převezen do Nemocnice v Pelhřimově. Hmotná škoda byla odhadnuta na čtyři tisíce korun.
 
Dopravní nehody s účastí cyklisty nebo pády cyklisty na pozemní komunikaci jsou pro cyklistu vždy velice nebezpečné. Nebezpečí a následky se násobí, jestliže cyklista při jízdě nepoužívá cyklistickou přilbu, při špatné viditelnosti jezdí bez osvětlení, má nefunkční brzdy, nepoužívá reflexní prvky na kole a oblečení a jezdí pod vlivem alkoholu.
 
Od počátku letošního roku evidujeme na Pelhřimovsku sedmadvacet případů dopravních kolizícyklistů. Sedm nehod od počátku roku bylo zaviněno právě cyklistou. Přitom následky střetu s vozidlem nebo pádu cyklisty na vozovku jsou ve většině případů alarmující. Z 27 případů kolizí utrpělo 15 cyklistů lehké zranění, 8 cyklistů těžké zranění, jedna cyklistka při dopravní nehodě zemřela a pouze dva cyklisti byli jednorázově ošetřeni.
 
Výsledky rozboru věkové skladby cyklistů při letošních kolizích ukazují, že 41 % z 27 případů jsou lidé ve věku nad 50 let. Dalších 37 % jsou cyklisti v produktivním věku od 15 do 49 let. Zbytek 22 % pokrývají nezletilí cyklisti.   
 
„Cyklisti si neuvědomují, že i oni jsou účastníky silničního provozu. Proto i pro ně platí, že jízda na kole je vždy ve střízlivém stavu", řekl npor. Rostislav Sůva vedoucí dopravního inspektorátu v Pelhřimově. 
Celkem u pěti cyklistů, kteří letos havarovali, jsme zjistili požití alkoholických nápojů.
 
Rekordmankou se stala šestačtyřicetiletá žena, která havarovala v srpnu. Dechová zkouška byla s výsledkem 3,46 promile. Žena utrpěla lehké zranění. Případ prošetřují policisté ze skupiny dopravních nehod. Žena je podezřelá ze spáchání přestupku podle zákona o silničním provozu.
Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo nebo jede na zvířeti ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodila požitím alkoholického nápoje nebo užitím jiné návykové látky. Přestupek se projednává při správním řízení a sankce je 25.000 – 50.000 korun.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
11. září 2012
 
 

vytisknout  e-mailem