Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Cyklisté a povinná výbava

Dopravně bezpečnostní akce v Olomouci 

V pondělí od 4:30 hodin do 8.00 hodin se uskutečnila v Olomouci dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu povinného vybavení cyklistů.  Policisté kontrolovali cyklisty a řidiče na šesti místech v Olomouci.
Společně s Ing. Charouzen z BESIPu, vysvětlovali cyklistům, proč je důležité, aby měli svá kola osvětlena.  U velké části cyklistů, kteří ráno jeli do práce, bylo vše v pořádku. Pouze několika cyklistům chyběly oranžové odrazky na špicích kol a 4 cyklisté jeli bez povinného osvětlení.
Z naší akce je patrné, že cyklisté se naučili využívat reflexní bezpečnostní prvky, kterými mají opatřena kola i svůj oděv.
Při kontrole jsme je upozorňovali ještě na přední osvětlení kola. Za snížené viditelnosti, hlavně brzy ráno a večer není dobré používat přední bílé světlo v přerušovaném režimu. Dochází k oslnění samotného cyklisty a pro protijedoucí vozidla není cyklista dostatečně vidět.
U cyklistů policisté prováděli i dechovou zkoušku, které byla ve všech případech negativní.
Jako odměnu, že mají vše v pořádku, dostávali na ulici Řepčínská, reflexní dárek.
Celkem naší ranní kontrolou prošlo více jak 40 cyklistů. Ani řidiči motorových vozidel nebyli vynecháni. Policisté zjistili 10 přestupků a na pokutách uložili 3500 korun. Mimo cyklistů se dopustilo přestupku i 5 řidičů a jeden chodec, který přecházel na červenou.
Podobné akce se budou konat i ve večerních hodinách.
Během tří měsíců došlo na Olomoucku k 13 DN cyklistů, při kterých byl jeden těžce zraněn a osm lehce.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

por. Mgr. Marta Vlachová

11. 4. 2011

vytisknout  e-mailem