Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Cyklisté bourali

Přerovsko, Hranicko - Během neděle došlo k několika dopravním nehodám, v nichž figurovali cyklisté. Neobešly se bez zranění, v jednom případě byl cyklista zraněn těžce.  

V neděli kolem 11:40 hodin došlo k dopravní nehodě cyklisty v Ústí. 76 letý cyklista jel jízdním kole po hlavním průtahu v obci Ústí. V členitém terénu se plně nevěnoval řízení kola a v blízkosti jednoho z domů upadl na vozovku. Vozidlem RZS byl převezen do hranické nemocnice na ošetření. Utrpěl lehké zranění, které si vyžádalo jednorázové ošetření.  Ještě na místě nehody se cyklista podrobil dechové zkoušce, která byla pozitivní a muži zákona mu naměřili 0,49 promile alkoholu v dechu. Škoda na jízdním kole byla vyčíslena na 100 korun. Dopravní nehoda je  nadále v šetření.
 
 
K další dopravní nehodě došlo také v neděli,  kolem 15:45 hodin na silnici I. třídy v Oseku nad Bečvou. Z dosavadního šetření vyplývá, že 13 letému cyklistovi, který jel na trekingovém kole směrem na Lipník nad Bečvou při pravém okraji vozovky, vběhl na úrovni cukrárny v Oseku nad Bečvou do jízdní dráhy nezjištěný počet dětí.Ty přebíhaly vozovku z leva, mimo vyznačený přechod pro chodce. Cyklista nestačil včas zareagovat a ve snaze zabránit srážce upadl i s kolem na vozovku. Naštěstí měl mladý cyklista bezpečnostní přilbu na hlavě. Přivolaná sanitka ho převezla do přerovské nemocnice na ošetření, kde bylo zjištěno, že utrpěl zranění dolní a horní končetiny a jeho léčení si vyžádá minimálně 4 týdny. Škoda na kole byla vyčíslena na 500 korun. Policisté dopravní nehodu nadále šetří.
 
 
K havárii s těžkým zraněním cyklisty došlo rovněž v neděli, tentokrát kolem 20:35 hodin na ulici Příční v Týnu nad Bečvou. Jedenasedmdesátiletý cyklista při jízdě uvedeným úsekem nezvládl řízení kola a upadl na zem. Vozidlem RZS byl převezen do hranické nemocnice na ošetření. Podle lékařské zprávy bude jeho léčení trvat asi 6 týdnů. Ke zjištění alkoholu byl vzhledem k jeho zranění nařízen odběr krve v nemocnici. Zraněný cyklista uvedl, že před jízdou si dal pivo. Na kole vznikla škoda za 1 tisíc korun.
 
 
Několik rad pro cyklisty:
  • Při jízdě by cyklista neměl jíst, pít, kouřit ani telefonovat, ale plně se věnovat řízení.
  • Při jízdě si vždy chránit hlavu cyklistickou přilbou (do 18 let je její používání povinné), cyklistická přilba zabrání 85 % úrazů hlavy a 88 % úrazů mozku.
  • Respektovat zákaz požívání alkoholu.
  • Dodržovat pravidla silničního provozu.
  • Používat pestré oblečení a fluorescentní či reflexní doplňky .
  • Vždy včas rozsvítit světlo jízdního kola.
  • Před jízdou jízdní kolo zkontrolovat, zda je v pořádku.
 
 
23. 3. 2012
por. Mgr. Irena Urbánková

 

vytisknout  e-mailem