Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cyklisté by si měli občas zopakovat zákon

KRÁLOVÉHRADECKO - I jízda na kole má svá pravidla 

Od začátku roku řešili hradečtí dopravní policisté ve svém teritoriu několik desítek nehod za účasti cyklistů (leden - září 2016 celkem 61 nehod, leden - září 2015 celkem 76 nehod). Další dvě vážné nehody za účasti cyklistů řešili v těchto dnech. Nehodám se přitom dalo zabránit, pokud by cyklisté byli více opatrní a neporušovali zákon. Ten totiž hovoří jasně – i jízda na jízdním kole, stejně jako chůze, má totiž svá pravidla! Zde je několik, výňatků: Je – li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce (to stejné platí i pro chodce!). Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky silničního provozu. Cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy. Osoba vedoucí jízdní kolo smí užít chodníku jen neohrozí-li ostatní chodce. Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud zákon nestanoví jinak. Porušením zákona je rovněž vjíždění cyklistů z chodníku přímo na přechod pro chodce!! Navíc o tom, že tento nebezpečný manévr je nefér i vůči řidičům, není pochyb! Za tento přestupek mohou policisté na místě uložit pokutu až do 2 tisíc korun!

První nehodu přišla na policii oznámit dne 30. 9. 2016 dopoledne 36 letá žena z Hradce Králové. Policistům sdělila, že předchozího dne odpoledne byla jako cyklistka účastníkem nehody při střetu s chodkyní. Nehoda se stala v ulici Kyjovská v Hradci Králové, kde tato žena při jízdě na jízdním kole po chodníku zřejmě sledovala svůj mobilní telefon a přitom se střetla s 81 letou chodkyní, která šla ve stejném směru. Zraněná chodkyně prý odmítla na místě ošetření a účastnice si pouze vyměnily své kontaktní údaje. Po nehodě však chodkyně vyhledala lékařskou pomoc v nemocnici, kde zůstala hospitalizována. Následným šetření bylo zjištěno, že seniorka při nehodě utrpěla těžké zranění.  Policisté proto ve věci zahájili úkony trestního řízení kvůli podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti s trestní sazbou až na 2 léta.

K druhé nehodě došlo včera (dne 3. 10. 2016) krátce před osmou hodinou ranní v ulici Karla IV. V Hradci Králové. Řidiči osobního vozidla zn.  Škoda Octavia, jedoucímu ve směru k ulici  Střelecká, vjela do jízdní dráhy z přechodu pro chodce 48 letá cyklistka a došlo ke střetu. Cyklistka po střetu upadla na vozovku a skončila s lehkým zraněním v nemocnici. Alkohol policisté u účastníků nehody vyloučili dechovou zkouškou. Škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun, na jízdním kole 500 korun. Okolnosti nehody, přesnou příčinu i míru zavinění policisté vyšetřují.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 4. 10. 2016 v 11:45

Odkazy do noveho okna

DN Královéhradecko 3.10.

DN Královéhradecko 3.10. 

Detailní náhled

DN Královéhradecko 29.9.

DN Královéhradecko 29.9. 

Detailní náhled

DN Královéhradecko 29.9.

DN Královéhradecko 29.9. 

Detailní náhled

DN Královéhradecko 3.10.

DN Královéhradecko 3.10. 

Detailní náhled

DN Královéhradecko 3.10.

DN Královéhradecko 3.10. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem