Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Cyklisté, dbejte na to, abyste byli v silničním provozu dostatečně viditelní

ČESKOLIPSKO - Nulová tolerance alkoholu platí i pro vás. 

První prázdninový den v pozdních nočních hodinách projížděla řidička osobního vozidla tovární značky Škoda Octavia od Mimoně na Zákupy po silnici druhé třídy, když se u Zákup střetla s neosvětleným 57letým cyklistou. Ten přitom utrpěl zranění, se kterým ho sanita Zdravotnické záchranné služby převezla s blíže nespecifikovaným zraněním do nemocnice. Přivolaní policisté u něj provedli dechovou zkoušku, která ukázala výsledek 1,54 promile alkoholu. Nehodu a míru zavinění u obou účastníků nehody nyní prověřují dopravní policisté.

Podceňování viditelnosti v silničním provozu stojí za častými nehodami cyklistů. V této souvislosti si připomeňme, že zákon o silničním provozu ukládá cyklistům povinnou výbavu, která na tuto problematiku pamatuje. Kolo musí být vybaveno bílým světlem vpředu a červeným vzadu. Odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály obdobných vlastností. Odrazové materiály nahrazující zadní či přední odrazku, mohou být umístěny i na oděvu nebo obuvi cyklisty. Nahrazující odrazka na pedálech musí být umístěna v blízkosti pedálů, nahrazující odrazka v paprscích musí být umístěna z boku jízdního kola. 

Cyklistům bez povinné výbavy lze uložit pokutu příkazem na místě do výše 2 000 korun.

Další kapitolou je nulová tolerance alkoholu, která platí i pro cyklisty. Jízdu "pod vlivem" oznamujeme do správního řízení, ve kterém cyklistům hrozí vysoké pokuty. Ta nemine ani 57letého účastníka zmiňované dopravní nehody.

9. 7. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

střet cyklisty s octavií

střet cyklisty s octavií 

Detailní náhled

jízdní kolo účastníka nehody u Zákup

jízdní kolo účastníka nehody u Zákup 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem