Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Cyklisté jeli podnapilí

Jeden havaroval  

     S lehkým zraněním skončila jízda sedmatřicetiletého cyklisty, který  nezvládl řízení kola a sjel vpravo mimo silnici, kde havaroval a zůstal ležet na mezi. Spolu s ním jel 16. března ve večerních hodinách po silnici první třídy číslo tři ve směru od Olbramovice směrem na Bystřici ještě další cyklista. Když zjistil, že jeho kamarád havaroval, zavolal mu lékařskou pomoc. Zraněný byl sanitkou převezen do benešovské nemocnice na vyšetření, kde zůstal na pozorování. Oba cyklisté se podrobili dechovým zkouškám. Zraněný nadýchal 1,83 promile alkoholu v dechu, jeho kamarádovi elektronický přístroj naměřil hodnotu rovné dvě promile alkoholu.
    

     Prohlídkou cyklistických kol pak policisté zjistili, že nebyla řádně vybavena a cyklisté nebyli za jízdy osvětleni. Vpředu jim chybělo světlo bílé barvy a vzadu pak funkční světlo červené barvy. Nehodu policisté zadokumentovali a postoupí k vyřízení na příslušný městský úřad. Za jízdu pod vlivem alkoholu mužům hrozí pokuta ve výši od 25 do 50 tisíc korun.

     Stejně tak jako auto, tak i kolo musí mít v silničním provozu předepsané vybavení a být funkční.

Správné vybavení kola:
1. vpředu odrazka bílé barvy a světlo bílé barvy - za snížené viditelnosti musí být cyklista osvětlen, kolo je totiž téměř neviditelné vozidlo, proto je tak důležité, aby byl cyklista na silnici vidět, za denního světla, kdy je dobrá viditelnost, cyklista světlo vozit nemusí
2. vzadu světlo červené barvy a odrazka červené barvy nebo blikačka ( světla a odrazky nesmí být znečištěny )
3. dvě funkční brzdy – na přední a na zadní kolo
4. odrazky na paprscích kol a na pedálech kol

vytisknout  e-mailem