Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Cyklisté, nezapomeňte na osvětlení!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté se v okrese zaměřili na cyklisty – pozdě v noci i brzy ráno.  

 

Nadcházející roční doba přináší pozdější svítání a dřívější stmívání, tedy na ranních cestách do práce nebo večerních návratech bývá tma nebo šero. Snížená viditelnost v čase, kdy v létě bylo denní světlo, by měla být jasným signálem pro cyklisty, chodce, ale i řidiče, že je třeba něco změnit! Cyklisté a chodci musí dbát na to, aby byli vidět a řidiči na to, že na silnicích mohou potkávat i ty cyklisty a chodce, kteří na osvětlení své osoby, a tím i své bezpečí, nedbají.

Právě na řádné osvětlení cyklistů byla zaměřena dopravně bezpečnostní akce, do níž se pustili v úterý 7. října večer a dnes brzy ráno policisté na silnicích a cyklostezkách celého Uherskohradišťska. Na šestadvacet dopravních policistů a jejich kolegů z obvodních oddělení se zapojilo do celorepublikové akce, při níž zastavili a zkontrolovali 224 osob, které jely na kolech, ale také v autech. Ve 42 případech udělili pokutu za spáchání dopravního přestupku, kdy jejich celková výše přesáhla čtrnáct tisíc korun. Ze 42 pokutovaných bylo 23 cyklistů, kteří neměli svá jízdní kola řádně osvětlena, a za jízdy nebyli dostatečně viditelní.


 

A co udělat pro to, aby cyklisté bezpečně dojeli, chodci bez problémů došli a řidiči nikoho nesrazili? Jedná se o celou řadu pravidel, která musí dodržovat jak chodci, cyklisté i řidiči. Mezi základní patří všeobecná obezřetnost a předvídavost dopravních situací. Cyklisté by měli důsledně dbát na fungující a dostatečné osvětlení svých kol. Zároveň by měli mít na mysli, že jízda ve světlém oblečení doplněném o reflexní prvky zvyšuje jejich viditelnost na vozovce. To stejné platí samozřejmě pro chodce. Lepší viditelnost je rozhodně krokem k většímu bezpečí při pohybu na silnicích!

Řidiči motorových vozidel by pak měli mít na paměti, že na silnicích se v ranní či večerní tmě pohybují cyklisté a chodci. Měli by přizpůsobit rychlost své jízdy, aby byli schopni bezpečně reagovat nebo zastavit v situaci, kdy na vozovce uvidí chodce či cyklistu. Před jízdou by řidiči měli zkontrolovat, zda obě světla svítí a nejsou zašpiněná.


 

8. říjen 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem